La Fundació Gala-Salvador Dalí ha sortit al pas a la notícia de la possible obertura d'una exposició permanent d'obres del pintor empordanès a Toledo. L'entitat que gestiona els drets de l'obra daliniana ha manifestat, mitjançant un comunicat, que "tan sols ha tingut notícia a través de la premsa d´un projecte de futura obertura a la ciutat de Toledo d´una exposició permanent d´art contemporani organitzada, promoguda o recolzada per la Cambra de Comerç i l´Ajuntament de Toledo, en què s´exposarien obres propietat d´un col·leccionista privat".

La Fundació explica que, segons les notícies aparegudes en diversos mitjans de comunicació, "s´exposarien unes 500 peces, un 98% de les quals serien presumptament obres de Salvador Dalí propietat del Sr. Joan Bofill Pellicer. Així mateix, la Fundació Dalí de Figueres vol manifestar que no ha estat contactada en cap moment pels organitzadors ni coneix les obres que s´exposarien, i que tampoc ha rebut cap resposta a les comunicacions que els seus advocats van enviar el 25 de novembre passat a la Cambra de Comerç i a l´Ajuntament de Toledo en què sol·licitava informació i advertia que el Sr. Joan Bofill Pellicer ja va ser condemnat per infraccions de drets d´autor i de marca i per competència deslleial en un procediment instat contra ell en relació a l´exposició permanent d´obres atribuïdes a Dalí que va mantenir al Cercle Artístic de Barcelona, mitjançant sentència ferma que -entre d´altres coses- reconeix que aquest senyor i la seva societat Faber Gotic S.L. no tenen el dret a exposar les obres de Salvador Dalí".

Presentada com "la segona permanent més gran"

Segons es va explicar a mitjans de novembre, Toledo comptaria amb un museu d'art contemporani en el qual s'exhibiran unes 500 obres, en la seva major part de Salvador Dalí, el que convertirà a aquest espai expositiu en el segon amb més presència de la producció de l'artista català, després del Museu de Figueres.

El museu estaria a l'edifici de la Cambra de Comerç de Toledo, que ha arribat a un acord amb el propietari d'aquesta col·lecció de Salvador Dalí. L'acord, que s'ha estat negociant durant sis mesos, preveu que la Cambra cedeixi parcialment part de la seva seu al propietari de la col·lecció, en règim d'arrendament, per instal·lar en les seves dependències aquest nou espai expositiu.

La presidenta María Ángeles Martínez va indicar que el museu "ocuparà una part de l'immoble, situat a la Plaça de Sant Vicenç, mentre que la Cambra de Comerç seguirà ocupant la tercera planta de l'edifici, un cop acabin les obres d'adaptació, encara que tindrà un accés diferent a l'actual".

Les obres es van a iniciar immediatament i tenen un període d'execució de sis mesos, ha apuntat Martínez, que ha confiat que aquest espai permanent d'art contemporani pugui obrir-se al primer semestre de 2016, en els mesos d'abril o maig. La presidenta de la Cambra de Comerç ha declinat avançar que nom tindrà el futur museu, tot i que ha informat que en el nou espai d'art van a exposar-unes 500 obres d'artistes contemporanis, de les quals el 98 per cent seran de Dalí. També tindran cabuda autors toledans, com Rafael Canogar o Alberto Sánchez, ha avançat Martínez.