Dalí va dir: "Aquest museu és l'obra de la meva vida, li consagraré els anys que em queden,però al Teatre-Museu res, absolutament res, serà finit. Perquè si acabés, jo també acabaria. I jo, jo vull viure".

El teatre municipal El Jardí de Figueres va recordar ahir el procés de creació d'aquest emblemàtic espai i el va apropar d'una forma més íntima amb l'estrena en primícia a Europa del documental Dalí, la darrera gran obra, produït per la Fundació Dalí i realitzat per Doc Doc Films.

El film, de 55 minuts de durada, es va revelar -gairebé sense voler-ho quan va ser concebut- com un segon homenatge que es fa aquesta setmana al desaparegut director dels Museus Dalí, vicepresident de la Fundació i reconegut artista, Antoni Pitxot. L'acte públic d'ahir va tornar a posar en relleu la figura d'aquest home que coneixia de primera mà no només al geni Dalí sinó també la seva última gran creació: el Teatre Museu.

Una visita guiada al cor de la gran obra. Un recorregut de la mà d'uns amfitrions d'excepció que permeten descobrir detalls impercetibles. Un viatge per l'universa dalinià al que el geni va consagrar tots els esforços i que sintetitza tota una vida dedicada a l'art. Aquest era l'objectiu principal del treball que, alhora, ha acabat convertint-se en un document únic que va poder copsar just abans de la seva mort la visió i el coneixement de la mà dreta del creador, a qui alguns consideren també el coautor del Museu, Pitxot.

I és que, tal i com assegurava la nova directora dels Museus Dalí Montse Aguer en una entrevista a aquest diari dimecres, a la pel·lícula s'hi ha recuperat no només imatge de Dalí sinó també la seva filosofia, una explicació del seu món particular. A la vegada, "com voldria Dalí, queden escletxes obertes perquè sigui l'espectador qui en faci l'última interpretació".

El documental ja ha estat guardonat amb el primer premi internacional d'AVICOM en la categoria de llargmetratge, en una ceremònia celebrada a Budapest. S'espera que es projecti en d'altres punts i així -si encara és possible- donar més ressó mundial a la obra mestra de Dalí.

L'acte el va organitzar l'associació Amics dels Museus Dalí, en col·laboració amb la Fundació Dalí i l'Ajuntament de Figueres i va comptar amb la presència de familiars de l'artista, entre els quals hi havia la seva dona, Leo.

Un "amic dels Amics"

Abans de la projecció, el president dels Amics, Carles Ayats, va recordar que a "banda de savi, Pitxot era també un amic dels Amics", i el secretari de la Fundació, Lluís Peñuelas, visiblement emocionat va alertar els assistents: "El protagonista és Dalí però qui ens guia és l'Antoni". Perquè, va dir, "no buscava mai el protagonisme perquè el tenia tot (...) Ha estat una gran pèrdua per la Fundació i per tothom".

Al seu torn, l'alcaldessa, Marta Felip, va destacar la importància del Museu per a la ciutat de Figueres, que va qualificar de "tresor més preuat", de "millor carta de presentació al món".

Finalment, Montse Aguer i el director del documental, David Pujol, van oferir un petit diàleg-presentació tot recordant que el museu és una peça imprescindible per entendre Dalí. I és que el geni va deixar-hi "trampes" i va idear fins a l'últim detall perquè el centre fos la seva darrera gran obra.