Els membres del Patronat de la Fundació Gala-Dalí, amb el seu president Ramon Boixadós al capdavant, s'han reunit aquest dilluns sota la cúpula daliniana per retre un íntim i sentit homenatge a qui fou, durant quaranta-un anys, director del Teatre-Museu Dalí, Antoni Pitxot, mort el mes de juny passat. Tots els membres del Patronat hi eren presents, inclosa Cristina de Borbó.

En un moment de l'acte, en el qual hi han participat el director de La Vanguardia, Màrius Carol, i el director del MNAC, Pepe Serra, així com bona part de família Pitxot -va ser la primera aparició en un acte públic de la vídua, Leo Pla-, el pintor i amic de Dalí va reviure gràcies a la projecció d'unes imatges que han fet emmudir i emocionar a tots els assistents. Aquesta projecció ha anat a càrrec de DocDoc Films amb imatges inèdites de 'Dalí, la darrera gran obra' i 'Pitxot. L'al·legoria de la memòria' per sintetitzar una manera d'entendre l'art i Dalí des de la mirada d'Antoni.

Boixadós, molt emocionat, ha presentat Montse Aguer com a directora "de tots els museus Dalí". "Avui fem un acte trist, però segur que ell voldria que fos positiu i alegre". El patronat de la Fundació també ha acordat avui el nomenament de Jordi Mercader com a vicepresident i el de Narcís Serra com a patró vitalici. Les places estaven vacants des de la mort de Pitxot.

El president de la Fundació ha dit que el desaparegut director "era la veu del seny". Montse Aguer, per la seva part, afirma que Pitxot "sempre estarà amb nosaltres i ens guiarà", mentre que Pepe Serra assegura que "tothom el troba a faltar".

Màrius Carol ha parlat del "poder de seducció" que tenia Antoni i que el convertia "en un personatge potent i imprescindible", al mateix temps que era "l'amic desinteressat" de Dalí i el "fil conductor" amb l'entorn, els darrers anys. Per l'alcaldessa de Figueres i vicepresidenta de la Fundació, Marta Felip, gràcies a Pitxot "tenim aquest museu i no un altre".

Boixadós ha demanat un minut de silenci a la memòria de les víctimes de l'atemptat de París que va estar acompanyat dels sons del 'Cant dels ocells'.

Viatge a través de la memòria

Aquest acte ha estat un preludi de la presentació que es farà dijous al Teatre El Jardí del documental 'Dalí, la darrera gran obra', un vessant que la Fundació encara no havia explorat i on Dalí i Pitxot reviuen per seduir l'espectador novament proposant-los una immersió en el museu figuerenc.

"Aquest museu es mereixia un documental com aquest", reconeix el director del treball, David Pujol. Dalí, la darrera gran obra, que ja ha estat guardonat amb el premi Avicom, té una durada de 55 minuts, tot i que existeix una altra versió més llarga pensada per als Festivals Internacionals.

En aquest treball es proposa una descoberta del Teatre-Museu Dalí de la mà d'un triangle singular: Salvador Dalí, recuperat gràcies a les imatges antigues; l'artista Antoni Pitxot, i la directora del Centre d'Estudis Dalinians, Montse Aguer. El viatge es fa a través dels records, la memòria i incidint molt en els detalls, els enigmes subjacents i els simbolismes d'aquest museu que no és, en paraules del mateix Dalí, "una obra finita", sinó que és el mateix espectador qui la conclou.

Montse Aguer, responsable del guió del documental, destaca la importància d'Antoni Pitxot en aquest documental. "Sense ell no l'hauríem fet, ni ens l'hauríem plantejat, ell era la base", explica tot reconeixent, amb molta modèstia, tot el que "he après a través d'ell, que era un testimoni directe, una persona súper intel·ligent, culte".