El periodista i escriptor Xavier Febrés és l'autor de l'assaig que ha editat la Diputació de Girona en el marc de la col·lecció Josep Pla. El protagonista del llibre és la tramuntana, un vent (tal com s'explica a la contraportada) capaç d´arremolinar els principals elements de la naturalesa humana: el caràcter, les passions, la vida social, el coneixement, el llenguatge, la literatura, l´art, el clima, la història, la salut, la malaltia, els mites, els antimites i les mentalitats.

Aquesta publicació correspon al trenta-sisè volum d'aquesta col·lecció, dirigida per Lluís Muntada, la qual pretén recuperar obres d´autors gironins ja exhaurides o descatalogades, així com donar sortida a materials literaris de qualitat.

En aquest assaig l´autor, Xavier Febrés, explora totes les vessants de la tramuntana, un vent tan empeltat en els territoris i en la gent que ja ha esdevingut mesura humana.

El llibre s'ha presentat aquest divendres al vespre al Museu del Joguet de Catalunya de Figueres en un acte al qual han assistit Pere Vila, president de la Diputació de Girona; Marta Felip, alcaldessa de Figueres; Josep M. Dacosta, biòleg; Joan Manuel Soldevilla, estudiós de la cultura de masses, Lluís Muntada, director de la col·lecció, i el mateix autor del llibre, Xavier Febrés.