La novena edició de l'Espai Despuig, organitzada per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), l'Ajuntament de Peralada i l'Institut d'Estudis Empordanesos amb el suport de la Fundació Josep Irla, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC), se celebrarà aquest dissabte, 14 de novembre, a l´espai Miquel Mateu del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec de Peralada. Sota el títol 'Oportunitats i reptes del món cultural en el context actual', la jornada pretén analitzar les noves perspectives culturals i les possibilitats de col·laboració que s´obren en els territoris de parla catalana dins d´iniciatives ja en marxa o bé per a la construcció de noves propostes de treball conjunt en el marc polític actual.

L'activitat començarà a dos quarts de dotze del matí amb la presentació de la base de dades de l´Associacionisme històric català (1870-1980) elaborada pel grup de recerca ISOCAC de la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb la col·laboració del Departament de Cultura, l´IRMU i la

CCEPC, a càrrec de Ramon Arnabat i Mireia Ros. Seguidament, es durà a terme la taula rodona 'Oportunitats i reptes del món cultural en el context actual', amb la participació de Jaume Mascaró, representant del Consell Científic de l'Institut Menorquí d'Estudis; Antoni Prats, de l´Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta; Josep F. Moragrega, d´Òmnium Cultural Terres de l'Ebre i del Centre d'Estudis de la Ribera d´Ebre; i, Ramon Arnabat, professor de la URV i membre de l'Institut d'Estudis Penedencs i del Consell Social de la Cultura vinculat al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La moderació de la taula anirà a càrrec d'Anna M. Puig de l'Institut d'Estudis Empordanesos.