El director Francesc Bellmunt, el productor Antoni Llorens i l'actor Toni Albà participen aquest dijous, 15 d'octubre, a les 20.00 hores, al castell de Sant Ferran de Figueres, en una taula rodona de record del rodatge, l'any 2001, del film 'Lisístrata', a la capital empordanesa.

La proposta, impulsada pel Casino Menestral Figuerenc de la mà del col·leccionista Lluís Benejam, inclourà també la inauguració d'una exposició amb material inèdit i fotografies dels nombrosos extres -uns 700- que hi van actuar. El castell de Sant Ferran va ser un dels escenaris principals del rodatge.

"L'objectiu és donar a conèixer les pel·lícules que es van fer a Figueres i valorar al treball dels extres", reconeix el col·leccionista Lluís Benejam, impulsor d'aquesta proposta que ha suposat molta feina per trobar material, "ja que quasi no hi ha informació al voltant d'aquest film" ni tan sols a la Filmoteca de Catalunya.

Així, doncs, la taula rodona, que moderarà Pitu Anaya, servirà per aclarir molts dubtes sobre un film que traslladava l'espectador a l'Atenes del 411 aC i que va suposar una transformació important del castell de Sant Ferran. En aquest sentit, encara avui en dia queden restes prou evidents del pas del rodatge en les parets d'algunes sales pintades de lila. També es va rodar a Avinyonet, Granollers i Barcelona.

L'acte d'inauguració el presentarà l'escriptor i professor Joan Manuel Soldevilla que, en el catàleg editat especialment per l'acte, explica com el grup de teatre de l'institut Ramon Muntaner van dur a escena aquesta obra clàssica d'Aristòfanes.

Fou uns anys abans del rodatge, el 1995, i va suposar "un petit gran esdeveniment ciutadà que va permetre consolidar una iniciativa artística i pedagògica que suposà una gran experiència".

Dissabte es projectarà la pel·lícula a La Cate

Com ja va passar en els anteriors homenatges a pel·lícules rodades a Figueres -El caballero del dragón (2010), L'afer Lolita (2011), Victòria (2012) i El museu Dalí es tanca a les set (2013)-, Lisístrata (2001) també es projectarà. Serà dissabte, a les 19.30 hores, a La Cate amb accés lliure. Aquest film, adaptació del còmic de Ralf Köning que creà inspirant-se en el text antibel·licista d'Aristòfanes, té la particularitat que aplegà un elenc d'actors encapçalats per Maribel Verdú i Juan Luis Galiardo.

Per al director, Francesc Bellmunt, també va ser ben especial, ja que fou la seva darrera pel·lícula.