Després de tres anys de gira amb la Cobla Sant Jordi i una quinzena de músics dalt de l'escenari, el cantautor solsoní Roger Mas entoma ara el repte de "despullar l'essència total de la cançó" i presentar un disc elaborat tant sols amb la seva veu i guitarra. Per Mas, 'Irredempt' (Satélite K) és un disc "com els d'abans, que havies d'apujar pujar el volum, perquè la diferència entre els moments que sona suau i fort són molt grans". De fet, el cantautor ha gravat el seu novè disc en una habitació i d'una sola tirada, allunyant-se així dels "estàndards de gravació per afavorir la dinàmica, la sensibilitat i la interpretació". El nou treball s'estrenarà el 16 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa.

Segons el diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans 'Irredempt' significa "No alliberat, dit especialment d'una província, d'una regió, etc., subjecta a una dominació estrangera, de la qual hom espera alliberar-la". Tot i la casualitat amb el moment que viu Catalunya, el cantautor solsoní Roger Mas ha explicat en una entrevista a l'ACN que el títol del seu novè disc "no fa referència a cap situació política, sinó que defineix l'exercici d'essencialisme que he fet, de construir una història només amb veu i guitarra". Amb tot, el músic expressa somrient que "ja m'agrada que es pugui interpretar d'altres maneres, tot i que no sigui la intenció inicial".

Roger Mas ha buscat, doncs, en aquest nou disc, que surt a la llum el 9 d'octubre, allunyar-se "dels estàndards de gravació actuals" per "buscar la dinàmica i la sensibilitat". Per aquest motiu, el músic ha anat a cercar l'essència del cantautor i el resultat és "un disc com els d'abans, que havies d'apujar el volum". De fet, el músic va enregistrar totes les preses seguides dins d'una habitació per "anar a despullar l'essència total de la cançó i convertir-la en la mínima expressió: una veu i un sol instrument d'acompanyament". Mas explica que és el primer cop que prova de fer un disc només amb veu i guitarra, tot i que admet que 'Casafont' (1999) va ser un intent.

Lletres menys críptiques

Pel que fa a les lletres del seu nou disc, Roger Mas ha admès que "potser és el primer cop que pràcticament totes les cançons es poden interpretar a la primera escolta". El músic ha explicat que "això no vol dir que no hi hagi més interpretacions" però ha expressat que "si anem als discos de més al principi hi trobem lletres amb voluntat més críptica i de jugar més amb la poètica de les paraules" i, en canvi, a 'Irredempt' les lletres "són més directes i jugo menys amb el paisatge i la poesia de les paraules i més amb la voluntat de dir una cosa que es pugui compartir de seguida".

'Irredempt' conté un total de dotze temes, la majoria dels quals són de lletra i música pròpies. Amb tot, Mas ha explicat que el públic també hi trobarà una versió del poema de Verdaguer 'Comte Arnau', així com també una cançó de bressol tradicional de Salvador de Bahía i un poema de Goethe del 1782, 'El rei dels verns'. Aquesta darrera cançó, ha explicat Roger Mas, ha estat "un dels reptes més complicats perquè amb la traducció era molt difícil mantenir la mètrica, la rima i un llenguatge senzill". "Potser és on hi he dedicat més temps i esforç i és la cançó de la qual n'estic més satisfet", ha admès.

Una gira més reduïda

El nou disc de Roger Mas s'estrenarà el proper 16 d'octubre al teatre Kursaal de Manresa, emmarcat dins de la Fira Mediterrània de Manresa. Aquest no és el primer cop que el músic actua en aquest certamen i creu que el Kursaal és un teatre "molt adequat per aquesta proposta". A més, Roger Mas creu que "a l'hora de presentar un projecte nou és millor fer-ho en una plaça coneguda i on un se senti còmode". Després de Manresa, la presentació del nou disc anirà al teatre Fortuny de Reus, a l'Atlàntida de Vic i al Festival del Mil·lenni de Barcelona. Amb tot, el cantautor solsoní ha explicat que aquesta gira tindrà menys dates de les habituals perquè l'escenografia que ha elaborat Lluís Danés per a l'ocasió "requereix d'una infraestructura" i "suprimirem els concerts més petits".

La influència del localisme

Nascut a Solsona el 1975, Roger Mas ha mantingut al llarg dels anys la seva relació amb la capital del Solsonès i, a dia d'avui, encara hi viu. Per ell, "allà on tenim els peus posats i el localisme és important, perquè és el que ens fa diferents dels altres". Mas creu que el fet de ser de Solsona l'ha marcat com a artista perquè es tracta d'un lloc "que no és la muntanya ni el pla, no tenim el parlar occidental ni oriental, i estem al mig de moltes coses". Per això, el músic creu que "a les meves cançons es veu reflectida la voluntat de veure món, d'obrir-se i de curiositat, però a la vegada aquest venir d'un lloc petit i amb molta personalitat".

D'altra banda, el cantautor creu que el país "també té un punt com el solsoní". "Catalunya és un país que existeix, però que no és reconegut i, per tant, la gent que vivim en aquest país tenim moltes ganes de fer coses i gaudir més de la llengua", ha expressat Roger Mas. De fet, el músic creu que a Catalunya "hi ha un 'plus' d'interès per les manifestacions artístiques" i considera que "hi ha més creativitat per metre quadrat que en d'altres cultures". Amb tot, també admet que "per aquesta mateixa raó tenim menys criteri". "Com diu en Perejaume -artista i poeta català- des dels llocs més plans la gent hi veu més lluny i té més criteri. Nosaltres, que vivim entre turons, de vegades tenim un turó al costat i pensem que és l'Himàlaia i només és una ermita", ha expressat.

La independència "vol paciència i tenacitat"

Preguntat sobre el procés català, Roger Mas veu "possible" la independència, però creu que "vol paciència i tenacitat". "És important que si volem una cosa la lluitem i siguem capaços de resistir i mantenir el bon humor", ha expressat Mas, qui considera que "potser la paciència no la tenim, però la tenacitat sí".

D'altra banda, el músic creu que està bé que qualsevol persona, ja sigui de projecció pública o no, pugui expressar lliurement la seva opinió política i pugui posicionar-se. Amb tot, creu que també és important que, per exemple, un cantautor pugui expressar la seva opinió política "i que això no afecti el seu públic, tal i com passa a Itàlia". "És interessant saber deslligar la opinió d'un músic i donar-li el pes que té", ha apuntat Mas.