Una mostra cada cop més "bibliodiversa". Aquest és l'objectiu de la fira d'editorials independents, Liberisliber, que per sisè any omple Besalú, a la Garrotxa. Des de primera hora del matí i tot la pluja que ha caigut a la zona, les 44 editorials participants, set més que l'any passat, han ofert les seves "joies literàries" en aquesta "gran festa de la literatura", tal i com explica el seu director Miquel-Àngel Codes Luna. Una iniciativa cultural que atreu visitants d'arreu del territori català, també estrangers, i que compta amb activitats tan destacades com la conferència del referent mundial de l'economia del bé comú, Christian Felber, o un diàleg obert amb el poeta alegria exiliat, Salem Zenia.

Enguany, la fira ha registrat un augment molt important del nombre d'editorials participants. Durant les passades edicions havia anat creixent de forma gradual, ampliant de mica en mica i de dos en dos. Aquesta sisena edició, però, ha passat de 37 a 44 editorials, algunes d'elles vingudes de Galícia, Madrid o fins i tot una procedent de les Illes Balears (AdiA), que mai abans havia participat.

A més, la fira ha creat nous lligams. D'una banda ha teixit un vincle amb la xarxa de biblioteques de la Generalitat, el grup de llibreries Bestiari i la Universitat de Girona, organitzant activitats com un simposi amb el Departament d'Educació i Psicologia de la UdG, centrat en l'àlbum il·lustrat. Una de les novetats més destacades d'aquesta edició és la contractació de l'autobús 'Indi' amb el qual veïns de Barcelona podien arribar en poc més d'una hora fins a Besalú pel mòdic preu de 20 euros. Això sí, un cop entren a la fira Liberisliber, els viatgers podien intercanviar el seu bitllet d'anada i tornada per un val de compra del mateix valor per comprar un llibre.

És el que ha fet la Maria Massegué que era el primer cop que visitava la mostra. "Em sembla una gran idea, m'encanta la fira i cada editorial té una petita joia. Ja tinc un llibre i no descarto comprar-me'n més", ha destacat animada. "Enguany hem tornat a ser una edició rècord. El nostre objectiu és incrementar la bibliodiversitat i ens mantenim fidels, volem que la gent tingui més accés als llibres que fan aquestes editorials", ha explicat el director de la mostra, Miquel-Àngel Codes Luna, qui s'ha mostrat molt satisfet de l'afluència de públic que han rebut durant el primer dia de la fira.

Segons Codes Luna, ni la pluja que ha caigut al migdia ha fet que els visitants perdessin la il·lusió. "De moment ja hem notat un repunt del nombre de públic", ha assegurat. A més, subratlla que han notat més 'feedback' i moviment a les xarxes socials. Unes bones dades que els fan pensar que la fira està consolidada i, per això, estudien ampliar la mostra de cara al proper any omplint una segona plaça, la plaça de la Llibertat de la vila. "Això ho decidirem un cop hagin fet el balanç final", ha apuntat.

Tallers, màgia, presentacions, firma de llibres, lectures dramatitzades o fins i tot un tast de vins vinculat a la fira. La mostra ha programat un munt d'activitats lúdiques i culturals diverses perquè tothom pogués escollir. D'entre les més destacades hi ha la conferència 'L'economia del bé comú: volem un món més just?' que ha realitzat aquest dissabte al matí el referent mundial de l'economia del bé comú, Christian Felber, i que ha atret una multitud de persones. "Un cop finalitzada la conferència, s'ha quedat xerrant durant més de dues hores amb la gent", ha explicat el director de la mostra.

També ha ofert una xerrada el periodista Martí Anglada sobre 'La via alemanya' que ha tractat els motius que fan que Alemanya sigui una potència tan poderosa a nivell europeu. Aquesta tarda de dissabte ha estat el torn de l'escriptor, poeta i periodista amazic - procedent d'Algèria- Salem Zenia. Un escriptor exiliat del seu país i que ha estat escollit pel PEN Català. En una taula dialogada amb els espectadors, Zenia ha parlat del seu darrer treball que s'ha publicat ara fa poques setmanes i que porta per nom 'Jo sóc l'estranger'.

"La literatura serveix per despertar la gent"

"Per mi, fires com aquestes són molt importants perquè trenquen el monopoli i mostren que és possible escapar del control dels grans i donen una oportunitat a la gent perquè escrigui i publiqui", ha explicat l'escriptor. Pel que fa a la seva obra, Zenia ha detallat que ha intentat fer una obra "potent i, potser, perillosa". "Demana a la gent que digui no, que resisteixi. Per a mi la literatura no serveix per destruir a la gent sinó per despertar-la, aquest és el meu principi. Et dona una bufetada a la cara perquè els ciutadans espavilin i així canviarem les coses, el món. La literatura és molt important en aquest sentit", ha reflexionat l'escriptor.

En aquest sentit, Zenia ha avançat que està treballant en una nova novel·la però que encara és massa aviat per donar a conèixer els detalls. "L'exili no és fàcil, estàs partit en dos però jo lluito, pels drets humans al meu país, aquí i on sigui. Guanyar-se la vida i escriure a vegades és difícil, vaig a poc a poc", ha comentat.

Demà, des de primera hora, les editorials tornaran a aixecar la seva persiana i continuaran les activitats paral·leles de la Liberisliber. En principi, està previst un diàleg entre els periodistes David Fernández i Manuel Milián Mestres sobre el procés català. El punt i final d'aquesta edició el posarà la cantant Maria del Mar Bonet i Biel Mesquida que presentaran per primer cop a tot Catalunya un projecte inèdit anomenat 'De vida ardent...', un concert-recital inspirat en l'obra de Bartomeu Rosselló-Porcel.