La taxa audiovisual suspesa pel Tribunal Constitucional el passat 14 de setembre va permetre al Govern recaptar 7 MEUR fins al mes de juny. Així ho ha avançat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en una entrevista a l'ACN, durant la qual s'ha mostrat convençut que aquesta taxa "s'acabarà aplicant a Catalunya". "No sé si tardarem un any o dos, però n'estic convençut perquè és l'única solució. Si no, no hi haurà cinema", ha precisat. Paral·lelament, el conseller s'ha referit a la necessitat d'aprovar una nova Llei del Cinema, perquè els canvis del sector cinematogràfic l'última dècada i l'exigència de la Comissió Europea de modificar la norma actual han provocat que quedés pràcticament "obsoleta".

La taxa audiovisual aprovada pel Govern gravava les operadores d'internet amb l'objectiu de fomentar el sector audiovisual català. La mesura preveia recaptar aproximadament uns 20 milions d'euros l'any aplicant una quota fixa de 0,25 euros al mes per cada connexió a Internet contractada en el territori català. Per Mascarell, 7 milions d'euros de recaptació el primer any, quan encara s'estava comprovant la facturació de les empreses, és un "gran èxit".

A principis d'any, el govern espanyol va donar nou mesos a la Generalitat per negociar a un acord sobre la taxa, amenaçant de portar-la al Tribunal Constitucional si no s'arribava a un acord, com ha acabat passant finalment.

El conseller també ha defensat que el model de taxa audiovisual que va aprovar el Govern està "modelada" seguint algunes de les "millors taxes a nivell europeu", com la d'Alemanya o França.

Futura Llei del Cinema

En declaracions a l'ACN, Ferran Mascarell s'ha mostrat convençut que caldrà dissenyar una nova Llei del Cinema i avança que, si no s'haguessin avançat les eleccions, ara "s'estaria discutint".

El conseller ha esgrimit la necessitat d'aprovar una nova norma per les modificacions que ha patit el sector des que es va aprovar, la crisi d'espectadors al cinema sumada a l'exigència de Comissió Europea de canviar alguns articles de la llei en considerar-la "discriminatòria.