El 1964, Andreu Costa Pedro va construir la seva primera maqueta ferroviària en una petita habitació de casa seva, al barri de Sants de Barcelona. Aquesta afició que, a partir d´aleshores, va seguir conreant, es va convertir, ja jubilat, en més que un hobby. Hi va bolcar moltes hores de treball amb una gran meticulositat, perfeccionisme i autocrítica. La seva darrera creació, en la qual va treballar durant divuit anys, es podrà admirar a partir d´aquest Nadal al Museu del Joguet de Catalunya, a Figueres, on s´ha instal·lat permanentment. L´única filla de Costa, M. Teresa Costa, n´ha fet donació al museu. "Hem aconseguit que es quedés a Catalunya, que és el que haurien desitjat els meus pares", va afirmar molt emocionada divendres passat, el mateix dia en què es complien dos anys de la mort del seu pare.

La maqueta s´ha instal·lat en una sala del segon pis del museu. Mesura 6,50 x 3,20 metres i reprodueix diferents estacions de trens reals, entre elles el funicular de Vallvidrera, el cremallera de Núria i l´aeri de Montserrat. Andreu Costa s´inspirà, a l´hora de construir-la, en fotografies, revistes i visites in situ a les diferents estacions i a Suïssa i Alemanya, països on l´afició està molt estesa.

Treure la maqueta del pis familiar per instal·lar-la al museu no ha estat una tasca fàcil. Ha calgut la complicitat de tres persones imprescindibles: Tomàs Rocamora, fuster que havia treballat amb Costa fent-li peces de la maqueta; Àngel Velasco i el figuerenc Joan Gratacós, un altre gran afeccionat als trens. Junts van aconseguir trobar la manera de treure la maqueta del pis de Sants sense malmetre-la. Va caldre partir-la en set trossos i fer-ho amb cura, ja que hi ha una secció on els trens es mouen gràcies a una catenària. "Ha estat una feina molt laboriosa, delicada i feta amb molta cura", agraïa Costa.