Coincidint amb el XXV Festival Terra de Trobadors i com un dels actes principals del festival d´enguany relacionats amb la història i el patrimoni medieval del municipi, el dijous 10 de setembre de 2015 tindrà lloc l´acte oficial de la inauguració del Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV (MHMCE) de Castelló d´Empúries, un equipament cultural i museístic de referència per al municipi i per a la comarca que recull i mostra l´evolució històrica i la importància de la vila de Castelló d´Empúries com a capital del Comtat d´Empúries durant l´Edat Mitjana.

L´Àrea de Patrimoni Històric ha conclòs els treballs d´adequació, condicionament i museïtzació completa de l´edifici històric de la Cúria-Presó, un dels espais medievals més emblemàtics de la vila. Els treballs d´implementació de la nova museografia permanent s´han prolongat durant els darrers dos anys, durant els quals s´ha redactat i desenvolupat els projectes museogràfic i museològic del Museu d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV, que inclou espais i seccions temàtiques dedicades al Castelló medieval, especialment al call jueu medieval, a la producció lírica trobadoresca i la música medieval, així com al Comtat d´Empúries i als comtes i comtesses d´Empúries del període medieval.

La nova museografia presenta també els principals objectes i peces del fons arqueològic local, en relació amb el discurs històric del municipi, des de les primeres referències històriques i arqueològiques, la incorporació del Comtat d´Empúries a la Corona d´Aragó i els principals esdeveniments i l´evolució històrica de la vila durant l´època moderna i contemporània.

L´objectiu del projecte museogràfic definitiu de la Cúria-Presó, que acull també el Centre d´Estudis Trobadorescos, és que l´equipament museístic esdevingui la referència per als visitants, investigadors i interessats en general en el període medieval de Castelló d´Empúries i del Comtat d´Empúries, un dels més importants del municipi. Es compleix així un vell somni castelloní de disposar d´un museu d´història local.

L´acte oficial de la inauguració del d´Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV tindrà lloc el dijous 10 de setembre de 2015, a les 19.30 h (després dels actes inaugurals del festival), i anirà a càrrec de Ma. Assumpció Brossa Gratacós, alcaldessa de Castelló d´Empúries. I el diumenge 13 de setembre a les 18 h de la tarda, també en el marc del festival medieval, està prevista una visita guiada al museu a càrrec de Jordi Canet, responsable tècnic del museu, amb acompanyament musical "La música medieval dels trobadors" a càrrec d´Antoni Madueño, musicòleg i intèrpret de l´Ensemble Clus Trobar.