Els amants del fotoperiodisme tenen una cita ineludible a Perpinyà. La 27ª edició del Visa pour l'Image, referent indiscutible a nivell mundial, acollirà fins el pròxim 13 de setembre 24 exposicions que fan una radiografia en imatges de la realitat que ens envolta. Enguany, el temes protagonistes són el drama de la immigració, l'epidèmia de l'Ebola o el terratrèmol al Nepal, entre d'altres. Omar Havana, fotoperiodista espanyol que exposa una mostra sobre el terratrèmol del Nepal, destaca que el certamen nord-català posa en valor la feina dels professionals del sector més enllà "del que demanda l'actualitat", el que permet mostrar "l'altre cara de la realitat".

L'Edició d'enguany del Visa pour l'Image ha rebut més de 4.500 propostes d'exposicions, una xifra rècord, de les que el certamen n'ha escollit 24 que, segons el seu director, Jean-François Leroy, "mostrem la veritable realitat del món, la que no surt als diaris". Les mostres es poden visitar en deu escenaris repartits pel centre de Perpinyà fins el pròxim 13 de setembre.

Malgrat ser la part més coneguda del Visa, les exposicions són només una part del que els visitants es troben al certamen nord-català ja que també s'han programat projeccions, visites guiades, conferències i trobades amb els fotoperiodistes. De fet, un dels aspectes que més valoren els professionals participants és el contacte directe que tenen amb la gent. Així, per exemple, el fotoperiodista italià Giulio Piscitelli, que presenta el treball de cinc anys seguint les rutes migratòries de l'Àfrica i l'Orient Mitjà vers Europa, valora la possibilitat que té de mostrar "aquella part de la seva feina que els mitjans no volen" però que "forma part d'un tot imprescindible per entendre la problemàtica en tot el seu context".

Del mateix parer és el fotoperiodista espanyol Omar Havana, resident al Nepal i un dels primers reporters en cobrir el terratrèmol d'aquest país. Havana lamenta que la feina dels fotoperiodistes està estretament lligada "al drama i el sensacionalisme que és allò que ven" i que moltes vegades les qüestions de fons queden en segon pla creant una situació de desinformació entre la ciutadania. "Molta gent ha dit que el Nepal és un segon Haití quan de fet són realitats oposades perquè el poble nepalí, superant la ineficàcia del govern, ha agafat el lideratge de la reconstrucció amb optimisme i esperança", explica. En aquest sentit, Havana assegura que el fet d'exposar al Visa li ha servit per explicar a la gent que el poble nepalí "és el model a seguir" perquè "estan donant una lliçó d'humanitat".

Els fotoperiodistes també destaquen i valoren que el Visa és un aparador immillorable per mostrar el seu treball als mitjans de comunicació "en una época molt complicada per al sector". Un aparador que serveix per posar en valor un treball de conjunt i no només una fotografia concreta i que els dona visibilitat, especialment als professionals que treballen pel seu compte i que moltes vegades treballen sense saber si la seva feina es publicarà.

En Mathieu, un ciutadà belga que fa 15 anys que visita el Visa pour l'Image, assenyala que el certamen és una "referència" perquè posa en valor la feina dels fotoperiodistes que és indispensable "per saber que passa al món". A més, destaca que, a diferència d'altres certàmens de fotografia, el Visa "té una utilitat social indiscutible" perquè va "més enllà de l'estètica i explica el fons".

24 exposicions

Un dels temes principals de les fotografies exposades enguany és la immigració. Així ho demostra, per exemple, el treball del fotògraf Lysney Addario que durant tres setmanes va treballar per 'New York Times' i Getty Images fotografiant el drama dels sirians que fugien de la guerra civil que fa cinc anys que dura. Un tema que, malauradament, continua essent molt actual aquests dies. També s'ha fixat en Síria Sergey Ponomarev (per a 'New York Times') que exposarà una sèrie dedicada a aquest conflicte bèl·lic. Un altre punt de vista sobre la immigració que intenta arribar a Europa l'aporta el fotògraf Giulio Piscitelli.

Els conflictes bèl·lics es reflecteixen també en les exposicions de Mohamed Abdiwahab (AFP) sobre el conflicte a Somàlia i les morts de ciutadans durant els atemptats i combats entre bandes rivals. També hi ha un espai dedicat a les matances a la República Centreafricana gràcies a les instantànies preses per Marcus Bleasdale (Human Rights Watch/ National Geographic Magazine). També fins a aquest país va viatjar el jove fotògraf francès Edouard Elias (24 anys) per fotografiar la legió estrangera en plena feina. El seu treball li ha valgut el premi de la Vila de Perpinyà Rémi Ochlik 2015. Segons el director del Visa, els espectadors del festival (220.000 el 2014) també podran gaudir del treball del "millor reporter de guerra", Goran Tomasevic, sobre el conflicte a Burundi.

'El pes de l'herència d'Hugo Chávez' - d'Alejandro Cegarra- explica com viu el país després de la mort del revolucionari veneçolà. Un altre tema actual que tindran el seu espai en aquest Visa serà l'epidèmia de l'Ebola, vista des de l'òptica de Daniel Berehulak (Getty Images).

Altres temàtiques que es tracten són la malaltia del càncer, el turisme nuclear, com ser mare adolescent a França, els efectes del terratrèmol del Nepal o el problema dels desnonaments a l'estat espanyol (fotografiat per Andrés Kudacki).