Els usuaris de les biblioteques públiques podran gaudir de descomptes en l'oferta cultural de tot Catalunya a partir del 2016. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que la mesura comportarà que "el carnet de biblioteques agafi la dimensió de carnet cultural més enllà del sistema bibliotecari" i amb un àmbit d'ús "per al conjunt del patrimoni". Ampliant les funcions del carnet pretenen que l'usuari interactuï amb la cultura més enllà dels llibres amb l'opció d'accedir a ofertes de teatre, concerts o museus. La mesura forma part del 'Pla de museus de Catalunya 2015-2025' que també inclou l'ampliació del MNAC o la creació del Museu d'Arquitectura de Catalunya.

El carnet de biblioteques, que compta amb més de tres milions d'usuaris, ampliarà les seves funcions amb el carnet 'Catalunya és cultura' al gener de 2016. El carnet no serà gratuït i permetrà accedir a descomptes en els àmbits del teatre, la música o els museus de tot Catalunya a part de servir pel préstec de llibres. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha assegurat que amb aquesta mesura pretenen que l'usuari de les biblioteques "interactuï una mica amb tot" dins la cultura ja que ho fan poc "d'un àmbit a l'altre".

'Catalunya és cultura' va dirigit a aquells que ja són usuaris de les biblioteques i vulguin ampliar el seu consum cultural però també vol servir com a "estímul", segons Mascarell, per aquells que encara no ho són. L'ampliació de les funcions del carnet de biblioteques respon a un procés encetat per la Conselleria de Cultura de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l'Institut Català de les Empreses Culturals (Icec), entre d'altres.

En una primera fase es va ampliar a tot Catalunya el servei de préstec i en una segona fase, que és la que començarà de cara l'any que ve, es permetrà l'accés als descomptes de forma integrada per tot el territori. El funcionament serà similar al del carnet BcnCultural, amb un cost de 20 euros anuals, o el Club Girona Lectura, que costa 2 euros, que només permet accedir a descomptes d'esdeveniments de les pròpies demarcacions i no a tot Catalunya com passarà amb 'Catalunya és cultura'.

Objectiu: augmentar un 20% els visitants dels museus

Amb mesures com la del carnet 'Catalunya és cultura' la conselleria de Cultura pretén augmentar un 20% el nombre de visitants dels museus de Catalunya de cara a l'any de finalització del pla. Per aquest motiu també apunten a les TIC i la comunicació com un factor clau. Mascarell ha insistit en la importància de reforçar els vincles entre els ciutadans i la vida museística, no només fent que augmentin les visites sinó fent que els museus estiguin més relacionats amb el seu entorn proper.

Nova seu del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona i un dipòsit d'art a Cervera

El 'Pla de museus de Catalunya 2015-2025' també proposa mesures de més llarg termini com l'ampliació del Museu Nacional d'Art de Catalunya o el canvi de seu de museus existents i la creació de noves institucions museístiques. El Museu d'Arquitectura i Urbanisme de Catalunya (MarqC) o el Centre Nacional de Fotografia són exemples de museus de nova creació. També preveuen canviar les seus del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona o del Museu Nacional d'Història de Catalunya. Pel que fa al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA), Mascarell ha manifestat la intenció de convertir-lo en un museu nacional. De cara al gener de 2016 també es posarà en funcionament un dipòsit a Cervera que acollirà reserves nacionals d'art i arxius arqueològics que els museus vulguin cedir-hi. L'espai tindrà uns 10.000 metres quadrats un cop acabada la seva reforma.

Nova Llei de Museus i nou sistema de finançament

El conseller de Cultura també ha manifestat la voluntat de canviar l'actual Llei de Museus de Catalunya i de modificar el sistema de finançament d'aquests equipaments. El ola proposa augmentar un 0,5% el percentatge d'inversió dedicat al patrimoni cultural per dedicar aquesta xifra a la compra d'art. A més Mascarell també ha apuntat que promouran l'aprovació de la Llei de Patrocini i Mecenatge per afavorir el consum cultural amb la desgravació d'algunes activitats culturals. Una altra proposta és dedicar un percentatge del 5% de la taxa turística al finançament del programa d'adequació turística en museus i patrimoni.