El Ministeri de foment invertirà prop de 4,9 milions d'euros en projectes de recuperació de patrimoni històric a Catalunya. Els diners surten dels fons que es generen per a aquesta finalitat amb la contractació d'obra pública. La comissió mixta de l'1,5% Cultural, integrada pels ministeris de Foment i Cultura ha aprovat aquest dijous els projectes beneficiats. En total n'hi ha una catorzena a totes les demarcacions catalanes. Les comarques de Ponent i les del Camp de Tarragona són les més representades, amb cinc projectes cadascuna. Després se situen les comarques gironines, amb dos projectes, i finalment les comarques centrals, amb un sol projecte aprovat a Veciana (Anoia).

Els sol·licitants dels ajuts tenen ara dos mesos per aportar la documentació necessària. A Ponent, Foment invertirà 24.400 euros en la reforma de l'antiga quadra del Castell Templer de Barbens (Pla d'Urgell), que esdevindrà sala d'exposicions medieval permanent. La quantitat equival al 24% del cost de l'obra.

A Àger (Noguera) s'adequarà l'entorn de les muralles i del pou de gel. Foment hi invertirà 43.366 euros, el 75% del cost. A Cervera, la capital de la Segarra, es rehabilitaran diversos trams de l'itinerari del camí de Santiago. Foment hi invertirà prop d'un milió d'euros, el 60% de l'obra.

També es durà a terme la quarta i última fase de la rehabilitació del castell d'Os de Balaguer (Noguera), a la qual Foment hi aportarà el 74% de l'obra, 185.683 euros. I es restaurarà el claustre del monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes i santa Linya (noguera). Foment hi aportarà 407.400 euros, el 75% del total.

Finalment, a Estaràs (Segarra), es consolidarà i es restaurarà la torre del Castell de Vergós Guerrejat. Foment hi aportarà 111.964 euros, el 75% del total.

Camp de Tarragona

A Tarragona ciutat es restaurarà l'adequació de les restes arqueològiques del teatre romà. El Ministeri de Foment aporta el 50% del cost de l'obra, 197.400 euros. A Constantí (Tarragonès) es farà la segona fase de la restauració del Pont de les Caixes. Foment hi aportarà 75.594 euros, el 75% del total. A Horta de Sant Joan (Terra Alta) es milloraran els carrers del nucli antic. Foment hi aportarà 667.585 euros, el 75% del total.

També hi haurà obres a Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i a Vallmoll (Alt Camp). En el primer cas es restaurarà el mur nord-oest i la torre medieval de l'hospital antic. Foment hi aportarà 326.244 euros, el 75%. En el segon cas es farà la tercera fase de la restauració del castell. Foment hi aportarà també el 75% del cost, 556.638 euros.

Comarques gironines

A les comarques de Girona, dues obres. Una a Sant Feliu de Buixalleu (Selva) on es farà la quarta fase de la restauració i consolidació de les muralles i talussos del mur oest del castell de Montsori. Foment hi aportarà el 75% de l'obra, 449.983 euros. L'altra a Ullastret, on es restauraran les muralles de la ciutat ibèrica. Foment hi aporta el 50%, 651.395 euros.

Comarques centrals

L'última obra subvencionada pel Ministeri de Foment se situa a Veciana (Anoia). Allà es restauraran les estructures arqueològiques del Castell Segur. El ministeri hi aportarà el 63% de l'obra, que equival a 14.270 euros.