Tradició i modernitat. Subtilesa i força damunt l'escenari. Tècnica i precisió. Les coreografies del Béjart Ballet Lausanne han obert la 29a edició del Festival de Peralada reivindicant que la dansa és disciplina, però també llibertat. La companyia, una de les mítiques del festival, ha tornat a l'Alt Empordà per presentar-hi un programa exclusiu, on les peces clàssiques del repertori Béjart es combinen amb d'altres creades per a l'ocasió. El coreògraf i actual director artístic de la companyia, Gil Roman, ha homenatjat el festival amb el seu 'Impromptu pour Peralada' i també ha tingut un record per al ballarí Tony Fabre, incloent al repertori una peça d'estrena a tot l'Estat: '3 danses pour Tony'.

El ballet ja forma part de l'essència del Festival de Peralada, un dels degans de la Costa Brava. I en una declaració de principis, per obrir aquesta 29a edició, l'organització ha escollit una de les seves companyies icòniques: el Béjart Ballet Lausanne, que va debutar al festival ara fa tretze anys.

Sota la direcció artística de Gil Roman, els 40 ballarins del Béjart han demostrat com el classicisme del ballet no està renyit amb l'avantguarda. De fet, el programa d'aquest divendres (que demà es repetirà en gran part) ha estat tota una reivindicació que, en aquesta disciplina, la tradició pot donar-se la mà amb la modernitat.

El programa ha mantingut el pes del repertori de Béjart, amb peces coreografiades pel geni de la dansa, com les músiques del segle XVIII de la 'Suite Barocco', o les tradicionals índies que integren el 'Bhakti III'. Però al seu costat, Gil Roman també n'ha incloses d'altres amb el seu segell. Creades, fins i tot, específicament per a l'ocasió.

D'imprevist en oportunitat

'Impromptu pour Peralada', en homenatge al festival, és l'exemple de convertir allò imprevist en una oportunitat. Amb música d'Erik Satie i Citypercussion, la peça inicialment no s'incloïa al repertori inaugural. S'hi va afegir després, quan la lesió d'un dels dos ballarins que interpretava el 'Kyodaï' va obligar a fer-la caure del programa.

Per a Roman, que al 2007 va agafar les regnes de la companyia amb la mort de Béjart, l'Impromptu ha estat l'ocasió per fer "una creació per a Peralada". I no només això, sinó que també s'ha convertit en la seva carta de presentació com a coreògraf a Catalunya i a l'Estat.

"He volgut treballar en una nova peça, on he donat protagonisme a les ballarines, perquè la gent veiés la diferència entre el repertori de Maurice Béjart i el meu treball", explica Gil Roman. Per al director artístic, l'Impromptu és "un regal" a un festival, el de Peralada, que sempre ha mostrat el seu suport a la companyia. I que aquesta nit ho ha tornat a demostrar, concedint una de les seves medalles d'honor al Béjart Ballet Lausanne.

Homenatge a Fabre

Al costat de l'Impromptu, el director artístic del Béjart també ha aprofitat l'escenari de Peralada per estrenar, en primícia a l'Estat, el seu '3 danses pour Tony'. La peça, que es va poder veure per primer cop a l'Òpera de Lausanne, forma part d'un altre homenatge: el que Roman, amb aquesta nit de ballet, ha volgut rendir al ballarí i coreògraf Tony Fabre.

Mort a Madrid ara fa dos anys, Fabre va tenir una esteta relació amb Béjart i la seva companyia. Amic de la infància de Roman, el director artístic del ballet ha volgut recordar-lo, enllaçant la seva coreografia amb una altra, 'Historie d'Eux', creada pel mateix Fabre i inspirada en el relat mitològic de Dido i Eneas.

La força del 'Boléro' tanca la nit

Per tancar la nit, Gil Roman ha escollit la força del 'Boléro' de Ravel, una peça a la qual Maurice Béjart va imprimir el seu art l'any 1961. Interpretada per la ballarina catalana Elisabet Ros, que s'ha posat a la pell de la jove gitana que dansa damunt una taula de taverna, el 'Bólero' ha posat el punt i apart a l'actuació del Béjart Ballet Lausanne, enmig dels aplaudiments de les 1.800 persones assistents a l'espectacle.

Demà, la companyia farà la seva segona actuació al festival d'aquest 2015. Aquí, el programa variarà lleugerament, donant més pes a Béjart. En comptes del '3 danses pour Tony', el ballet hi interpretarà les '7 danses grecques', coreografiades pel cèlebre ballarí desaparegut ara fa vuit anys.

"Els espectacles estan pensats com un tot; hi ha diversos ballets que mostren les diferents facetes de treball de la companyia", concreta Roman. Pel què fa a les històries, el director artístic ho té clar: això depèn de cadascú. "Amb el ballet, el públic sent emocions i és ell qui n'ha d'extreure la seva pròpia història", ha conclòs.