Les obres més recents de Jaume Cabré, 'Jo confesso' i 'Les incerteses'; la novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi, 'L'àguila negra' de Joan Carreras; 'Cremeu Barcelona!' de Guillem Martí, una novel·la sobre la història de l'home que va salvar de la destrucció la ciutat comtal l'any 1939; i 'La llei dels justos' de Chufo Lloréns s'erigeixen com les obres més escollides entre diverses personalitats de Catalunya preguntades per l'ACN. Destaquen, també, les obres pòstumes d'Ana María Matute, 'Demonios familiares' i 'La dona immòbil' de Joan Barril, juntament amb 'Algú com tu', del periodista Xavier Bosch, i 'Un any i mig' de Sílvia Soler.

La presidenta del Parlament, Núria De Gispert, comprarà aquest Sant Jordi 'Ofrena a la tempesta', l'últim volum de la trilogia de Baztán, de Dolores Redondo; 'Elles 2' i 'Elles 3', de Katherine Pancol; i 'La noia de la biblioteca', de Núria Pradas.

Una novel·la sobre la relació entre dos germans ambientada a la Vall d'Aran és l'opció de la vicepresidenta del Govern i consellera de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, que aquest Sant Jordi adquirirà 'El germà difícil', d'Andrea Rodés.

La nova reedició d''Incerta glòria' de Joan Sales és l'opció del conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, mentre que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, es decanta per 'La Fi dels Secrets' de Miquel Esteve.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, recomana 'Sapiens: A Brief History of Humankind', de l'historiador israelià Yuval Harari, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, proposa 'Intel·ligència empresarial', de Salvador Alemany. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, comprarà l'últim llibre de Naomi Klein 'Això ho canvia tot: el capitalisme contra el clima' i Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, recomana 'El llindar de l'eternitat' de Ken Follet.

L'últim premi Sant Jordi, 'L'àguila negra' de Joan Carreras; la nova edició de 'Te deix, amor, la mar com a penyora' de Carme Riera; i l'assaig de Jaume Cabré 'Les incerteses' són els tres llibres del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

El conseller de Justícia, Germà Gordó, comprarà aquesta diada 'Una història de dues ciutats', de Charles Dickens, i 'Les incerteses', el nou assaig de Jaume Cabré, mentre que la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, escull l'últim Premi Josep Pla, 'El poeta del poble' d'Andreu Carranza.

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, comprarà 'Escac a l'Estat' de Pere Martí. 'Un país sense manual d'instruccions' de Miquel González Quintana és l'opció del conseller de Salut, Boi Ruiz.

El director general de la Policia, Albert Batlle, incorporarà a la seva llibreria l'últim llibre d'Antoni Puigverd, 'La finestra discreta', mentre que el comissari en cap dels Mossos, Josep Lluís Trapero, optarà per la novel·la pòstuma de Joan Barril, 'La dona immòbil'.

Novel·les, llibres infantils i poesia entre els líders polítics

El coordinador general de CDC, Josep Rull, comprarà l'última novel·la de Jaume Cabré, 'Jo confesso'. El president del comitè de govern d'UDC i portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, té diverses opcions aquest Sant Jordi. 'La finestra indiscreta', d'Antoni Puigverd; la novel·la pòstuma de Joan Barril, 'La dona immòbil'; 'La intel·ligència del cor' de Pax Dettoni; i 'Què és el personalisme' d'Emmanuel Mounier són els llibres que escollirà per la diada.

El llibre-CD per a primers lectors 'Cançons de Primavera' de Noè Rivas i il·lustracions de Mercè Arànega serà l'exemplar que el president d'ERC, Oriol Junqueras, incorporarà a la seva prestatgeria per Sant Jordi. De la seva banda, el primer secretari del socialistes catalans, Miquel Iceta , optarà per l'obra 'El llarg procés. Cultura i política a la societat contemporània 1937-2014', de Jordi Amat, on l'autor analitza l'evolució del catalanisme des de 1937 fins avui a partir de la relació entre cultura i política.

La presidenta del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha escollit la novel·la pòstuma d'Ana María Matute, 'Demonios familiares'. La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, recomana 'Els Llunàtics', de Pep Prieto, una novel·la que reflexiona sobre els herois quotidians, mentre que el coordinador nacional de la mateixa formació, Joan Herrera, optarà per 'Barris, veïns i democràcia', de Marc Andreu.

El líder d'Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Joan Josep Nuet, adquirirà un exemplar de 'Cremeu Barcelona!' de Guillem Martí, una novel·la que narra com el seu besavi, Miquel Serra i Pàmies, va salvar la ciutat comtal de ser cremada l'any 1939.

'Adolfo Suárez, el presidente inesperado de la Transición' de Manuel Campo Vidal i 'La boda de Kate' de Marta Rivera de la Cruz són les opcions del president de C's, Albert Rivera, mentre que el diputat de la CUP, David Fernàndez, comprarà 'Tantes mudes', de Mireia Calafell, un recull de poemes guardonat amb el Premi Benvingut Oliver 2013.

Chufo Lloréns, Xavier Bosch, Guillem Martí i Arcadi Oliveres i Itziar González a l'Ajuntament de Barcelona

Per la diada, l'alcalde de Barcelona i candidat de CiU a l'Ajuntament, Xavier Trias, comprarà 'Barcelona amb cara i ulls. Converses a la ciutat de tots', de Miquel Gimenez; 'Algú com tu', la darrera novel·la de Xavier Bosch; i 'La llei dels justos', de Chufo Lloréns.

Aquesta novel·la de Chufo Lloréns també és l'opció del candidat del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, mentre que el candidat d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, opta per la novel·la 'Cremeu Barcelona! de Guillem Marti, el llibre que assegura que ell hauria volgut escriure.

'La força per canviar les coses : Converses sobre nous paisatges i velles lluites', el llibre conjunt entre Arcadi Oliveres i Itziar González , és l'obra que ha escollit Ada Colau, candidata de Barcelona en Comú, per la diada de Sant Jordi.

La poesia és l'elecció de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, que comprarà 'Refraccions' d'Hilari de Cara, una obra guanyadora del Premi Carles Riba 2014, mentre que la presidenta en funcions de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) , optarà per un dels pilars fonamentals de l'obra d'Eugeni Xammar, '60 anys d'anar pel món'.

Autors locals entre els alcaldes

Els alcaldables catalans s'han decantat per opcions diverses i, en molts casos, d'escriptors del territori. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, adquirirà un exemplar de 'Totes les estacions de França', d'Oriol Ponsatí.

'Els jueus catalans' de Manuel Forcano és l'opció de l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, es decanta per dos autors reusencs amb 'La música dels camaleons' de Jordi Cervera i 'Amb veu de dona. Política municipal i dones a Reus (1979 a 2015)' d'Isabel Martínez. De la seva banda, l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, comprarà un exemplar 'Recull d'Antoni Jordà. Obra breu 1978-2015' i per la novel·la 'La Templanza' de Maria Dueñas, un dels llibres més venuts les darreres setmanes.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, recomana els autors lleidatans: 'Una casa blanca i altres cases' de Vidal Vidal; 'Lleida, ahir i avui' de Vidal Vidal i Jaume de Francisco; 'La llengua de les pedres' de Marta Alòs; i 'El exilio de Mona Lisa' de Joan Cal. El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, recomana el llibre 'Fumar-se el franquisme' de Francesc Canosa.

Escriptors internacionals entre els directors d'equipaments culturals

'Gran Cabaret' de David Grossman és el llibre que comprarà l'actor Josep M. Pou, director artístic del Teatre Goya, mentre que la directora de La Villarroel, Tania Brenlle, es decantarà per 'La isla del padre' de Fernando Marías i 'Un fill' de Alejandro Palomas.

El director de la Filmoteca de Catalunya Esteve Rimbau, renovarà la seva biblioteca amb 'Homes sense dones', l'última proposta d'Haruki Murakami, la mateixa novel·la per la que opta , la coreògrafa Sol Picó comprarà per Sant Jordi, juntament amb 'L'amant de Picasso', l'última novel·la d'Isabel Clara Simó. 'Una història de dues ciutats' de Charles Dickens és la compra que farà el director del Mercat de les Flors, Francesc Casadesús.

Finalment, el president de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Xavier Marcè, optarà per 'Un millón de gotas', de Victor del Arbol.

'Swing', 'Submissió', 'Un any i mig' i 'Número Zero' entre periodistes i escriptors

El director de TVC, Eugeni Sallent, ha escollit com a llibre d'aquest Sant Jordi l'obra pòstuma del poeta Francesc Garriga 'Swing', mentre que el director de Catalunya Ràdio, Fèlix Riera, comprarà 'Els meus millors pròlegs' de Ferran Escoda, un llibre singular que reuneix pròlegs imaginaris d'autors inexistents. El president del consell de govern de la CCMA, Brauli Duart, escollirà 'La guerra de quatre', de l'escriptor valencià Victor G. Labrado.

La comentarista i tertuliana de 8TV Pilar Rahola, que aquest Sant Jordi també té nova novel·la, optarà per 'Submissió' de Michel Houllebecq, mentre que el presentador i periodista de TVC Xavier Coral regalarà 'Sàpiens. Una breu història de la humanitat' de Yuval Noah Harari.

Espartac Peran comprarà l'última novel·la de Sílvia Soler, 'Un any i mig', la mateixa obra que recomana el periodista Toni Soler. El del periodista Andreu Buenafuente és 'Tiempo después', de Jose Luis Cuerda.

'Número Zero' d'Umberto Eco és el llibre de la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet. Màrius Serra regalarà 'Picadura de Barcelona' d'Adrià Pujol Cruells.

Els escriptors catalans opten per tot tipus de gèneres, des de textos clàssics com més moderns. Andreu Carranza, guanyador del darrer Premi Pla, es comprarà 'Puta pasta' d'Emili Bayo, mentre que el Premi Sant Jordi 2014, Joan Carreras, adquirirà 'Locus' d'Antonio Gual, mentre que Xavier Bosch escollirà 'Swing' de Francesc Garriga. El poeta Joan Margarit es comparà la traducció de 'Guerra i pau' de Lydia Kúoer, a l'espera que arribi la traducció catalana de Judith Díaz Barneda.

Ferran Torrent recomana, aquest Sant Jordi, 'La segona lluna', d'Antoni Carrasco, mentre que el periodista Lluís Foix adquirirà un exemplar de '1914. De la paz a la guerra' de Margaret MacMillan.

'El final de la guerra. La última puñalada a la República' de Paul Preston és l'opció del director de FICOMIC, Carles Santamaria.

La biografia d'Altman per a Coixet, 'La filla de l'escocès' per a Passola

'Altman', la nova biografia de Robert Altman publicada al desembre per la seva vídua, Kathryn Reed Altman, i el crític de cinema Giulia D'Agnolo Vallan, és l'opció de la cineasta Isabel Coixet.

Entre els xefs guardonats amb Estrelles Michelin destaca 'Algú com tu', de Xavier Bosch, l'opció de Carme Ruscalleda, i 'Las decisions estratégicas' de Marcel Planellas i Anna Muní la de Ferran Adrià. L'arqueòleg Eudald Carbonell es comprarà 'La pau perpètua' d'Immanuel Kant.

El Pare Abat de Montserrat avança que no es compararà cap llibre aquest Sant Jordi, però que recomana 'Salms d'avui' de Ricard Cabré Roigé i Sor Lucia Caram, monja de clausura i activista social escull 'La veu interior' de Francesc Torralba. De la seva banda, el cardenal Lluís Martínez Sistach recomana per aquesta diada de Sant Jordi 'Les odes i himnes' de Sant Gregori de Narek, un monjo armeni que recentment ha estat proclamat Doctor de l'Església pel papa Francesc.

La recomanació del publicista Lluís Bassat és 'Las siete cajas' de Dory Sontheimer, mentre que la presidenta de l'Acadèmia el Cinema Català, Isona Passola, optarà per 'La filla de l'escocès', de Carme Melchor.

'El dia de l'escórpora' de Miquel Bonet i Pinyol és el llibre que comprarà el cantautor solsoní Roger Mas, mentre que Joan Miquel Oliver no ho té massa clar i acaba recomanant el seu llibre, 'Setembre, octubre i novembre'.

Les membres del grup Macedònia consensuen 'Elle et lui' de Marc Levy i 'Samba' de Delphine Coulin com els llibres per aquesta diada.

El sector econòmic escull llibres sobre l'àrea

Les tries entre els representants del sector econòmic se centren, sobretot, en el món de l'economia. Així, Antoni Abad, president de la patronal Cecot, recomana 'Intel·ligència empresarial' de Salvador Alemany.

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, comprarà 'Los hijos de los días' d'Eduardo Galeano, mentre que Joaquim Gay de Montellà, president de Foment del Treball, es decanta per 'Señas de identidad', de Juan Goytisolo i 'Numero Zero', d' Umberto Eco. Finalment, el president de PIMEC, Josep González, escull aquest Sant Jordi 'El capital en el siglo XXI', de Thomas Piketty.

L'edició commemorativa de 'La verdad sobre el caso Savolta' d'Eduardo Mendoza -que recupera el títol original- i 'Dioses contra leones' de John Muller són les apostes personals del president de Banc de Sabadell, Josep Oliu. De la seva banda, Sònia Gorrochano, directora de l'Aeroport, comprarà 'Middlesex', de Jeffrey Eugenides.

El secretari general de CCOO, Joan Carles Gallego, opta per l'obra 'Xavier Vinader i Sánchez. Periodisme i compromís', recull d'una selecció d'articles a cura de Jaume Busqué. De la seva banda, Josep Maria Álvarez, secretari general d'UGT, adquirirà un llibre en català i un segon en castellà. Així, comprarà 'La formació d'una identitat. Una història de Catalunya' de Josep Fontana i 'Los ricos vamos ganando. Señores contra ciudadanos en la España neofeudal' d'Antón Losada.