Aquest divendres, 10 d'abril, s'ha presentat el llibre "Les primeres formigues" (Brau edicions, 2015) del periodista figuerenc Francesc Cruanyes, número 2 (independent) de la candidatura de CiU per Figueres a les pròximes eleccions municipals que encapçala Marta Felip.

L'obra conté una tria d'un centenar dels articles que l'autor ha publicat a la contraportada del Setmanari de l'Alt EMPORDÀ i del Diari de Girona. En els criteris de selecció ha primat aquells escrits de temàtica figuerenca que recullen aspectes sobre l'evolució de la ciutat, la geografia urbana, el paisatge i la seva gent, sempre amb la prosa descriptiva i l'ull observador del periodista que s'ha confessat "enamorat de la meva ciutat".

La presentació, ha anat a càrrec de l'escriptor i exalcalde de Figueres Eduard Puig Vayreda, que ha destacat que Francesc Cruanyes 'ha estat víctima d'una de les Inquisicions que queden a les Espanyes. Fray Tomas de Torquemada encara viu', i que els articles de Cruanyes són 'vius, vibrants, valents i estan ben lluny del políticament correcte'.

També ha intervingut l'alcaldessa de la ciutat, Marta Felip, per a qui 'aquest llibre és un regal per Figueres, a l'hora que també és un atreviment perquè l'autor es despulla i recull la seva opinió sobre temes molt importants en un moment en el que vol entrar en el govern de la ciutat'.

L'acte, que ha tingut lloc a l'auditori Narcís Monturiol del Cercle Sport figuerenc ha aplegat una nombrosa representació de l'àmbit cultural i periodístic de la ciutat.

Després de vora trenta anys de publicar columnes d'opinió, Cruanyes es va veure obligat a deixar d'escriure a causa d'un expedient disciplinari interposat per la direcció política de l'empresa per a la que treballa. Segons l'autor, la publicació d'aquest volum no deixa de ser un gest de llibertat personal i de justícia democràtica: "He hagut de deixar de publicar articles; qui gosarà al segle XXI d'impedir-me que publiqui un llibre!" Per a Cruanyes 'Figueres és, ha estat i será l'amor de la meva vida'?