El treball 'illARgonauta', que s’ha dut a terme a l’Institut Illa de Rodes de Roses, ha estat premiat a l’onzena edició del premi d’experiències educatives Josep Pallach amb 5.000€. El treball, presentat per Francesc Nadal i Jenny Triviño, ha estat valorat pel jurat com una aposta trencadora dels esquemes organitzatius al batxillerat donant importància a la transversalitat de les assignatures.

Conèixer els grans mites grecs i les seves representacions pictòriques, al mateix temps que s’hi integra tot el món de la realitat augmentada i l’ús de múltiples programes 2.0 i de xarxes socials, són els eixos principals que el jurat ha tingut en compte per atorgar al treball illARgonauta l’onzè premi d’experiències educatives Josep Pallach.

En aquesta onzena edició s’han presentat una vintena de treballs i la seva alta qualitat ha impulsat que el jurat hagi decidit per unanimitat concedir un accèssit dotat amb 1000€ a una de les altres experiències presentades: Un Far en la geometria. El treball, realitzat per Jordi Font i dut a terme a l’Institut Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú, ha estat escollit pel seu caràcter metòdic i per ser una proposta molt assequible i adaptable a altres centres per millorar els resultats de les proves de les competències bàsiques de 4t D’ESO.

Es constitueixen els Premis d’Educació Josep Pallach

La novetat d’enguany és que s’han incorporat dos premis més: el I Premi d'Articles Periodístics de caire educatiu transversal Josep Pallach, atorgat per l'Ajuntament de Palafrugell a Xavier Besalú per l'article "Són culpables els malalts de càncer del dèficit sanitari?". I el I Premi de Narrativa Curta sobre compromís social Josep Pallach, atorgat per l'Ajuntament de Begur a l'alumne d'ESO de l'INS Baix Empordà de Palafrugell, Albert Teixidó, per l'obra "La Roser i en Bru, una parella especial".

En paral·lel, els tres ajuntaments i la Fundació Josep Pallach han signat un conveni de col•laboració per tal de promocionar-se conjuntament i crear la primera edició conjunta dels premis.

Un dels propòsits principals del document, a part d'incentivar la recerca i estudi en el sector educatiu, és enaltir encara més la figura de Josep Pallach (1920-1977), polític i pedagog figuerenc compromès socialment que va destacar pels seus ideals democràtics i per la defensa d'uns valors pedagògics avançats als seus temps.

El regidor d’Educació de l’Ajuntament de Figueres, Josep Maria Godoy, es mostra molt satisfet amb aquesta onzena edició, ja que “seguim amb un alt nivell participació i les propostes presentades són de molta qualitat en matèria pedagògica. A més, enguany s’hi sumen dos premis més i poder-los atorgar a Figueres és un motiu de satisfacció molt important”.