El consum cultural a Catalunya entre el 2009 i el 2014 ha disminuït un 20%. Paral·lelament, els pressupostos destinats a la cultura de les administracions catalanes ha caigut un 21%, mentre que la inversió de l'Estat en el sector s'ha desplomat fins al 71%. Així ho ha especificat aquest dijous el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en la conferència 'Catalunya culta: escenaris de futur' organitzada pel Cercle de Cultura. Mascarell també s'ha mostrat partidari d'impulsar un observatori de la cultura del país amb representants de la Generalitat, el Consell Nacional per la Cultura i les Arts, la Diputació de Barcelona i experts per analitzar el consum del sector.

Durant el 2014, el titular del Departament de Cultura ha anunciat que s'han fet 85 milions de transaccions culturals, quasi 11 per persona. "Estic convençut que aquesta xifra es pot fer créixer", ha reblat Mascarell.

Per això, ha demanat "actuar" per "reforçar els nivells de consum cultural del país". "Hem d fer-ho fàcil", ha precisat. Alhora, ha reclamat insistir una vegada més en el fet que la cultura no és només responsabilitat del sector "sinó de tota la societat".

El conseller ha definit com un "esboranc" els últims 4 o 5 anys en el món de la cultura i ha especificat que la producció cultural ha patit una forta "sotragada". Mascarell ha lamentat el paper de l'Estat que, en una situació de crisi, ha fet "el contrari" del què hauria hagut de fer. Així, ha lamentat l'"horrorosa" llei que va incrementar l'IVA cultural fins el 21% i la manca d'una llei de mecenatge.

Una vegada més, el conseller s'ha mostrat optimista pel què fa a les perspectives del sector afirmant que s'està "sortint del forat". "Per primera vegada els promotors dels festivals d'estiu noten que estan venent entrades", ha assegurat.