La Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses acollirà demà divendres 27 de febrer, la presentació del llibre editat per l'Àrea de Cultura del l'Ajuntament de Roses 'Un mar de conflictes. La pesca a Roses durant l'antic règim, 1592-1835', de l'historiador i arqueòleg Marcel Pujol. L'acte tindrà lloc a les 20 h i comptarà amb la presència de l'autor.

El llibre parla de la pesca a Roses durant l'Antic Règim, des d'una perspectiva històrica. De com s'organitzava el procés extractiu i els tributs que es pagaven, dels sistemes de pesca que s'usaven, de com eren les diferents embarcacions de pesca, de com es desenvolupava urbanísticament la població, de la relació amb el senyor feudal i els seus drets sobre la pesca, de les disputes entre els comtes d'Empúries i el monestir de Santa Maria de Roses, de les pugnes entre els sistemes de pesca tradicionals i autòctons i els “importats”, de l'evolució demogràfica, del paper estratègic de la plaça forta i el naixement d'un poblament extramurs, de l'ocupació de l'espai litoral del barri de pescadors i dels canvis que afectaren la trama urbana i els edificis del poder.

El llibre ha estat editat per l'Ajuntament de Roses i conforma el setè volum de la col·lecció municipal “Assaig i Recerca”, amb la qual el municipi impulsa el coneixement i divulgació de la història i patrimoni de la població. El treball va assolir l'any 2008 la Beca d'Investigació en Ciències Social i Humanes 2008 del Patronat Francesc Eiximenis.

L'autor

Marcel Pujol està llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat d'Història Antiga (UAB, 1989) i Arqueologia Medieval (Universitat de la Sorbona de París, 1991), i ha cursat diversos postgraus i màsters. Inicià la recerca arqueològica en jaciments terrestres, a Roses principalment, per especialitzar-se posteriorment en arqueologia naval, àmbit en el qual ha treballat sobre una vintena de vaixells enfonsats.

Actualment és professor d'arqueologia a l'Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya, i docent en diversos postgraus, màsters i cursos d'estiu en diferents universitats catalanes i espanyoles.