El Departament de Cultura i l'Obra Social de "la Caixa" s'han tornat a unir per protegir i promocionar el patrimoni cultural català. Sota el paraigua del programa 'Patrimoni en Acció', dotat en una primera fase amb gairebé dos milions d'euros, impulsaran la rehabilitació de sis conjunts monumentals de Catalunya: la ciutat ibèrica d'Ullastret, la ciutat grega i romana d'Empúries, el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, el Castell de Miravet, la Cartoixa d'Escaladei i el Monestir de Vallbona de les Monges. El programa incidirà en la millora de les seves instal·lacions per fer-les més accessibles als visitants. Del total de la inversió, 1,3 milions és destinaran al jaciment d'Empúries.

El programa 'Patrimoni en Acció', està destinat a fomentar l'ús i el coneixement del patrimoni cultural català i a oferir a tots els ciutadans una forma diferent de veure'ls i viure'ls mitjançant l'acció directa de rehabilitació, restauració i millora dels serveis en els principals conjunts monumentals catalans. Segons el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el que es vol és "donar més projecció social al patrimoni català" com fan països com França o Alemanya que han aconseguit incorporar el seu patrimoni cultural en l'imaginari col·lectiu de la ciutadania.

En una primera fase, el programa actuarà en sis recursos patrimonials de primer ordre que han estat seleccionats per l'impacte de visibilitat i el significatiu nombre de visitants que reben, la seva qualitat arquitectònica i artística, la seva significació històrica, i per les possibilitats que ofereixen per la seva ubicació paisatgística. Segons Mascarell, els sis monuments escollits permeten fer un recorregut per tota la història de Catalunya des de el temps dels ibers fins l'actualitat. "Tots els monuments on s'actuarà són icònics i molt importants des del punt de vista històric i cultural del nostre país", ha assegurat el conseller de Cultura.

La inversió total en aquesta primera fase fregarà els dos milions d'euros. Bona part d'aquest pressupost, concretament 1,3 milions d'euros, es destinarà a les actuacions previstes al jaciment d'Empúries. La resta es destinarà a realitzar millores a la ciutat ibèrica d'Ullastret (90.000 euros", el conjunt monumental de Sant Pere de Rodes (150.000 euros), el castell de Miravet (73.000 euros), el Monestir de Vallbona de les Monges (95.000 euros) i la Cartoixa d'Escaladei (204.000 euros).

Segons ha explicat Ferran Mascarell les actuacions no incidiran en la restauració dels conjunts monumentals i sí en millorar totes aquelles qüestions que facilitin i facin més estimulant la seva visita als ciutadans. Així, per exemple, es treballarà en la senyalització, en la instal·lació de panells informatius, producció de continguts audiovisuals, millora dels accessos o dels centres de visitants.

Els sis conjunts monumentals on s'actuarà reben actualment uns 300.000 visitants anuals i l'objectiu és que en un termini de cinc anys aquesta xifra s'incrementi en un 30%. Segons el director general de Patrimoni Cultural, Joan Pluma, aquest objectiu és del tot factible perquè anteriors actuacions han demostrat que allà on es fan millores les visites augmenten de forma molt significativa.

Pel que fa a la continuïtat del programa més enllà del pròxim any, tant el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, com el director general de la Fundació 'la Caixa", Jaume Giró, han assegurat que la intenció és allargar-lo en funció de les necessitats que apareguin com ja es va fer en altres projectes similars com el Programa 'Cellers Cooperatius', en el què s'ha fet una inversió de 3,6 milions d'euros en vuit actuacions, o el de 'Romànic Obert', amb un total de 18,2 milions d'euros en 77 actuacions.

Actuacions

A la ciutat ibèrica d'Ullastret, que rep 30.000 visitants cada any, es preveu fer una adequació d'un espai d'acollida, just a l'entrada del jaciment, amb elements d'interpretació tecnològica, una zona de pícnic i una àrea infantil. Els treballs estaran enllestits el mes de setembre de l'any vinent.

L'actuació més important, la que es farà a la ciutat grecoromana d'Empúries, que cada any rep la visita de 150.000 persones, consistirà en una reforma de la Stoa que donarà continuïtat al projecte de restauració que es va iniciar l'any 2013. Aquesta actuació tindrà un cost de més de 500.000 euros i dinalitzarà el mes de juny de l'any vinent. També s'actuarà, amb un pressupost de gairebé 630.000 euros, a la casa número 1 de la ciutat romana, una de les millors conservades del conjunt. Altres actuacions més petites incidiran en la restauració dels mosaics grecs, l'adequació de la sala polivalent del conjunt monumental o el projecte museogràfic amb les darreres descobertes del jaciment.

Al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes, viistat per 100.000 persones cada any, es farà un nou circuit integral a través de la implementació de diversos elements interpretatius i multimèdia. Així, es senyalitzarà el conjunt monumental i s'adequarà la visita del poble de Santa Creu de Rodes. Les tasques es preveu que estiguin enllestides el mes de maig de 2015.

Les actuacions que es faran al Castell de Miravet aniran orientades a crear un centre d'interpretació i instal·lar una nova senyalització interpretativa del castell en múltiples idiomes. Els 40.000 visitants que el visiten podran gaudir de les millores a partir del mes de juny de l'any vinent.

Al monestir de Sant Pere de Rodes es crearà un espai d'acollida als visitants i una nova exposició sobre la vida monàstica femenina. Ambdues millores estaran enllestides el mes de juny de l'any 2015.

Per últim, a la Cartoixa d'Escaladei es farà un nou projecte museístic que inclourà la recreació del model de vida eremítica de l'orde des cartoixans. El conjunt d'actuacions estaran obertes als 30.000 visitants que rep cada any a partir del mes de juny de l'any 2015.