La fotògrafa Isabel Steva Hernández, Colita, ha seguit els passos de Jordi Savall i ha rebutjat també al Premi Nacional (de Fotografia) concedit dijous pel Ministeri de Cultura. Colita ha enviat una carta al ministre, José Ignacio Wert, en la qual li comunica que "es veu en l'obligació" de rebutjar el guardó, en tant que procedeix d'un Ministeri que, afirma, "no sé on resideix, ni si existeix". La fotògrafa critica amb duresa la situació "de pena, vergonya i dolor al cor" de la cultura a Espanya i etziba al ministre que "no li ve de gust sortir amb ell a la fotografia". Colita puntualitza que seva condició de ciutadana catalana i la situació actual, "no tenen res a veure" amb la seva renúncia.

Menys de 24 hores després de fer-se públic el Premi Nacional de Fotografia 2014, la seva guanyadora, Colita, ha anunciat que renuncia al guardó, dotat amb 30.000 euros. Si la setmana passada era Jordi Savall qui declinava el Premi Nacional de Música fent una dura crítica a la manca d'atenció i d'ajudes a la música tradicional, el guió s'ha repetit aquest divendres al matí amb una explicita carta que la fotògrafa ha fet arribar al ministre de Cultura, José Ignacio Wert.

En aquesta missiva, Colita retreu amb sarcasme la contribució del ministeri en la vida cultural espanyola, i considera una "quimera" la seva existència davant la situació "de vergonya i pena" de la cultura a Espanya.

"Caldrà esperar amb il·lusió altres temps, altres gents, altres governs, que ens tornin a nosaltres l'orgull i a ells l'honor", etziba Colita als responsables del Ministeri. La fotògrafa remata la missiva manifestant al ministre que no desitja sortir amb ell "a la fotografia".

Amb tot, i en la mateix carta, Colita ha aprofitat per agrair als membres del jurat que hagin pensat en ella com a mereixedora del "premi més important que es concedeix en aquest país".

En declaracions a 'El matí de Catalunya Ràdio', Colita ha abundat en els arguments de la seva renúncia i ha afirmat que ""no té sentit militar contra el PP i córrer a Madrid per 'pasta'."