La barcelonina Isabel Steva Hernández, Colita, ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Fotografia 2014, que atorga el Ministeri de Cultura i està dotat amb 30.000 euros. El jurat ha reconegut la seva "destacada trajectòria de més de cinc dècades com a fotògrafa en diferents mitjans (fotoperiodisme, retrat, assaig fotogràfic), a més d'autora de fotollibres com 'Luces y sombras del flamenco' i 'Antifémina'". També ha remarcat que "ha estat una fotògraf compromesa amb la seva època, en particular en la defensa dels drets de la dona. En la seva fotografia sempre es troba humor, intel·ligència i ironia". És considerada la fotògrafa de la Gauche Divine barcelonina i està especialitzada en retrats.

Colita va néixer l'any 1940 i després d'acabar el preuniversitari de Lletres es va traslladar un any a Paris per estudiar Civilització Francesa a la Universitat de la Sorbona. A la seva tornada, coneix els fotògrafs Oriol Maspons, Julio Ubiña i Xavier Miserachs, dels quals aprèn l'ofici i es professionalitza como a fotògrafa.

L'any 1961 va treballar un any amb Miserachs i un any després a l'arxiu de personatges de la pel·lícula 'Los Tarantos' del director Rovira Beleta, on fa amistat amb la seva protagonista, la 'bailaora' Carmen Amaya. A partir d'aquí es va aficionar al flamenc i es va traslladar a Madrid on es va instal·lar dos anys. Va realitzar en aquest període les fotografies de promoció d'Antonio Gades i La Chunga. D'aquesta etapa en va sorgir un llibre que és 'Luces y sombras del Flamenco' (Lumen, 1975), reeditat i ampliat l'any 1998.

Colita va alternar la premsa amb la fotografia de cinema i va col·laborar amb la denominada Escola de Barcelona, un corrent que va sorgir a la capital catalana amb l'ambició de realitzar un cinema europeu i progressista. Va treballar amb els millors directors de fotografia del moment com per exemple Luis Cuadrado, Juan Amorós o Fernando Arribas. En l'època de la Transició va col·laborar amb diferents mitjans com 'Reporter', 'Cuadernos para el Diálogo', 'La Calle', 'Boccaccio', entre d'altres.

Col·lecció del MNAC

La fotògrafa es va especialitzar en fotografiar Barcelona i la seva àrea metropolitana. La seva obra figura a la col·lecció del MNAC. L'Ajuntament de Barcelona li va atorgar l'any 1998 la Medalla al Mèrit Artístic, junt amb els fotògrafs Oriol Maspons i Leopoldo Pomès, i la Generalitat, la Creu de Sant Jordi 2004. En la seva extensa professió de 44 anys ha realitzat més de 40 exposicions i publicat més de 30 llibres de fotografia.