Nit d'estrenes i retrobaments al Festival de Peralada. L'English National Ballet, una de les companyies més prestigioses del món, ha actuat aquest divendres a la nit per primer cop al certamen sota la direcció artística de la ballarina espanyola Tamara Rojo, que no actuava a Peralada des de feia 13 anys, per estrenar l'espectacle 'Coppélia', un ballet en tres actes amb música de Léo Delibes i coreografia original de Saint-León que ha arribat al festival gironí avalat per l'èxit de públic al Regne Unit. La companyia britànica tornarà a actuar aquest dissabte amb un segon espectacle, una gran gala per commemorar els 30 anys del debut del mític ballarí rus Rudolf Nureyev al festival.

Sempre fidel a la dansa clàssica, el Festival Castell de Peralada ha viscut aquest divendres a la nit una de les actuacions més esperades de l'edició d'enguany: l'actuació per primer cop al certamen de la prestigiosa English National Ballet, una de les companyies de referència a nivell mundial, que s'ha estrenat sota la direcció artística de Tamara Rojo.

La companyia britànica, amb Tamara Rojo com a ballarina principal, ha presentat l'espectacle 'Coppélia', un dels més representats al Regne Unit i que ha arribat al festival català avalat per l'èxit de públic. Coppélia és un ballet en tres actes amb música de Léo Delibes i coreografia original de Saint-León que es va estrenar el 25 de maig del 1870 a l'Òpera de París. Està basada en l'home de sorra d'E.T.A. Hofmann. És una història sobre un excèntric fabricant de nines, el Dr. Coppelius, que n'ha creat una de mida humana a la que vol donar vida.

A banda de l'estrena al festival de l'English National Ballet, l'actuació ha suposat el retrobament del públic de Peralada amb la ballarina espanyola Tamara Rojo que no hi actuava des de feia 13 anys. Amb anterioritat havia actuat tres vegades al festival, dues amb la companyia de Víctor Ullate i l'any 2000, la darrera, quan ho va fer amb la Deutsche Oper Berlín.

Gran gala homenatge a Nureyev

L'English National Ballet tornarà a pujar a l'escenari de Peralada aquest dissabte amb un segon espectacle, una gran gala en record del mític ballarí rus Rudolf Nureyef per commemorar els 30 anys del seu debut a Peralada, una vetllada inoblidable que es va convertir en un dels antecedents fonamentals de l'actual festival.

L'any passat, l'English National Ballet va estrenar el seu particular homenatge al gran ballarí i coreògraf rus amb un espectacle que va conquerir a públic i crítica. Per al Festival de Peralada, la companyia britànica presenta un renovat homenatge que inclou molts dels pas de deux que van fer famós al ballarí rus, 'El Cigne negre', 'Giselle', 'El Corsari' o 'el Trencanous', a més d'aportacions de coreògrafs com ara Russell Maliphant, Liam Scarlett o Akram Khan, dedicades al centenari de la I Guerra Mundial, que també es commemorarà a la gala.

Medalla d'Honor del festival

Al final de l'actuació, Tamara Rojo ha rebut de mans de la presidenta de l'Associació Cultural Castell de Peralada, Carmen Mateu de Suqué, la Medalla d'Honor del festival coincidint amb la commemoració dels 30 anys de dansa al Festival Castell de Perlada.