El número 285 de la 'Revista de Girona', que edita la Diputació de Girona, homenatja la figura del capellà, filòleg i teòleg Modest Prats, que va morir el 29 de març passat, a través de 12 visions que donen persones que el van conèixer. El nou número, que abarca els mesos de juliol i agost, dedica el dossier al món dels arxius i de la gestió dels documents, sota la coordinació de Maria Assumpció Colomer, cap del Servei d’Arxius i Gestió de Documents de la Diputació. Entre els articles, trobem també l’entrevista al periodista Martí Anglada i un reportatge sobre el cor Geriona de Girona.

Els escrits recordant la figura de Modest Prats han anat a càrrec de Josep Maria Fonalleras, Antoni Puigverd, Josep Maria Nadal, Francesc Feliu, Dolors Oller i Narcís Comadira, Salvador Garcia-Arbòs, Josep Valls, Salomó Marqués, Ignasi Forcano, Rossend Darnés, Xavier Folch i Margarida Falgàs. “El tribut que la Revista de Girona dedica a Modest Prats és un calidoscopi que ens permet contemplar l’evocació personal i la certificació de la vàlua del seu llegat intel·lectual”, recorda Fonalleras en la presentació.

El dossier dedicat al món dels arxius s’ha fet amb motiu de la celebració del congrés Arxius i indústries culturals que es farà properament a la ciutat de Girona. El congrés aplega simultàniament tres congressos internacionals: la II Conferència Anual dels Arxius, la IX Conferència Europea d’Arxius i les XIII Jornades de la Imatge i la Recerca Històrica. Durant els congressos, aquest dossier, traduït a diversos idiomes, serà repartit entre els participants. El treball, anomenat Els arxius a les societats democràtiques: memòria i futur, aplega vuit articles, amb visions ben diferents. Els autors dels escrits són Lluís Muntada, Xavier Antich, Trudy Huskamp Peterson, Ricard Ibarra, Eduardo Martín de Pozuelo, Josep Matas, Xavier Bernadí i Joan Soler Jiménez.

Altres temes

El nou número de la 'Revista de Girona' inclou diferents temes relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. Així trobem el reportatge fotogràfic 'Un Mar de Pedra', de Martí Artalejo; el reportatge 'Entre la vida i la hipoteca', de Leonor Pérez-Durand; l’article sobre dos musicals amb segell gironí, de Núria Sàbat, i les cròniques de les vuit comarques gironines, com també de la Catalunya Nord o de gironins a l’exterior.