L'equilibrista i contorsionista xilena Catalina Palma ha estat l'encarregada de donar el tret de sortida a les activitats del 3er Festival Internacional de Circ Ciutat de Figueres. La jove artista, de 16 anys, ha ofert un espectacle de contorsió i equilibri extrem en un escenari únic, el castell de Quermançó de Vilajuïga (Alt Empordà). "Feia temps que volíem portar la Catalina Palma a Figueres, ella és la primera dels 75 artistes que passaran pel festival i el seu número és perfecte per engegar motors", ha explicat el director del Festival de Circ, Genís Matabosch. L'acte també és el primer de les vint activitats paral·leles i gratuïtes que enguany ha organitzat el festival.

L'espectacle ha atret una quarantena de persones que han volgut apropar-se fins al castell de Quermançó per gaudir d'unes vistes privilegiades i d'un número de circ gratuït. L'artista xilena, de només 16 anys, ha ofert un espectacle on barrejava el contorsionisme i l'equilibrisme extrem utilitzant una plataforma transparent. Aquest ha estat el primer número que l'equilibrista realitza arreu d'Europa, seguint amb la tònica que manté el festival on es demana que tots els espectacles que s'ofereixin siguin inèdits a tot Europa.

Palma prové d'una reconeguda família d'artistes de circ i es la germana petita de Camila Palma, la trapezista xilena que aquest any - després de dotze mesos d'espera- actuarà al Festival de Circ de Figueres. El director d'aquest gran espectacle, Genís Matabosch, ha explicat que l'any passat havien planejat que Camila Palma pogués actuar al festival però, a causa d'una lesió al canell, l'artista va posposar-ho. Enguany, Camila Palma serà una de les 75 artistes que passaran pels escenaris del festival.

Amb aquest número d'equilibrisme, un curt aperitiu del que serà tota la mostra, s'ha aixecat el teló de les activitats de la tercera edició del Festival Internacional de Circ de Figueres. Oficialment, el festival arrencarà a finals d'aquesta setmana però el número de Catalina Palma ha servit per donar el tret de sortida de la vintena d'activitats paral·leles i gratuïtes que l'organització proposa per aquesta edició.

"Enguany comptem amb 75 artistes un creixement molt gran en comparació amb la cinquantena de l'any passat i creiem que Catalina Palma, és digne de arrencar i engegar els motors del festival", ha assegurat Matabosch. Paral·lelament, el director ha volgut subratllar que l'espectacle es realitzava en aquest indret emblemàtic de l'Empordà perquè el festival té "una part molt important de reivindicació del territori". "És un gran orgull i privilegi tornar a engegar el festival en aquest indret que ara fa uns anys va apostar pel festival", ha subratllat Matabosch. Enguany, unes 200 persones s'encarregaran de gestionar i organitzar tots els espectacles perquè la cita internacional del circ de les comarques gironines sigui tot un èxit.

L'acte ha estat organitzat pel Castell de Quermançó i Circus Arts Foundation, amb el suport de Jomar i de l'Associació d'Amics del Castell de Quermançó. Un cop finalitzat el número, els visitants han pogut gaudir d'una visita guiada i teatralitzada per conèixer els misteris, la història i les llegendes que envolten aquest castell de l'Alt Empordà on el pintor Dalí acostumava a passar-hi hores mirant les vistes, gaudint del paisatge i de la tramuntana. Segons el propietari actual, el pintor va intentar comprar el castell per regalar-li a la seva dona, la Gala.