El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha manifestat aquest dilluns el seu suport a la iniciativa de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, perquè la col·lecció de pintures de Rafael Santos Torrella romangui i s'exhibeixi a la ciutat. En declaracions a l'ACN, Mascarell ha afirmat que la iniciativa és "la primera opció" del departament. El conseller considera que aquest és un fons "molt important" i que cal fer un "esforç" col·lectiu, actuant amb "rapidesa" per evitar que altres institucions de l'Estat l'adquireixin. La col·lecció, valorada en 3,9 milions d'euros, és propietat de l'empresa Artur Ramon SL. Puigdemont busca consens entre els grups municipals per aprovar la compra del fons.

La iniciativa de l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, perquè la ciutat adquireixi la col·lecció de pintures de Rafael Santos Torrella ha rebut aquest dilluns l'aval de la Generalitat per veu del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

La proposta de Puigdemont, que passa perquè el consistori compri el fons a Artur Ramon SL. i quedi allotjat, previsiblement, a la Casa Pastors de Girona, és vista amb bons ulls pel conseller, segons ha explicat a l'ACN.

Mascarell considera que aquesta possibilitat és "sòlida" i "molt ben plantejada", per la qual cosa des del departament de Cultura de la Generalitat hi donaran suport. El conseller ja ha fet arribar aquest parer al propi Puigdemont. Amb tot, si aquesta possibilitat no prosperés, ja s'ha pensat en "altres hipòtesis" perquè la col·lecció es quedi a Catalunya, ha afegit Mascarell.

Preservar un fons "molt important"

La Generalitat constata que el de Rafael Santos és un fons "molt important que forma part de la història cultural" de Catalunya. En aquests sentit Mascarell considera que cal "ser generosos" i fer "tot el possible" perquè la col·lecció es quedi a Catalunya i pugui estar a disposició dels ciutadans "el més aviat possible".

A més, Mascarell ha alertat del risc que altres institucions de l'Estat interessades en aquest conjunt puguin adquirir-lo si, des d'aquí, "no es fa el que s'ha de fer". És per això que el conseller considera convenient que des de Catalunya "no es badi" ni "es facin les coses malament", i s'actuï amb "una mica de rapidesa".

La compra del fons per part de l'Ajuntament de Girona no ha estat aprovada, ni debatuda, al ple municipal. El passat 10 de setembre Carles Puigdemont va retirar aquest punt de l'ordre del dia en constatar que no tenia prou suports dels grups municipals.

Aquestes són els "matisos" entre govern municipal i oposició que el conseller de Cultura confia que es puguin "resoldre" el més aviat possible per afrontar la compra del fons. La col·lecció ha estat valorada en 3,9 milions d'euros per l'empresa propietària, Artur Ramon SL.

En cas d'adquirir-lo, l'Ajuntament té previst pagar l'adquisició en set anys. D'altra banda, l'edifici on s'hauria d'ubicar el fons, la Casa Pastors, haurà de ser rehabilitada prèviament. Per això, el consistori demanarà ajuda a la Diputació, la Generalitat i el govern espanyol.