El festival de Peralada enfila la recta final de la seva 27a edició i ho fa amb una gran festa de la música que porta tres espectacles en un dia a diversos escenaris de la població. Una de les propostes gratuïta ha estat l'espectacle 'El regal del bicentenari', de Comediants i dirigit per Joan Font, que ha volgut apropar als més joves la figura de dos dels grans compositors de la història de la música: Richard Wagner i Giuseppe Verdi. De forma amena, divertida i un xic estrambòtica, Comediants ha dividit la plaça de la Vila de Peralada en 'dos exèrcits'; els wagnerians i els verdians, que s'han dedicat a discutir sobre quin dels dos mestres és més cèlebre.

El festival de Peralada no s'ha estat de res per posar punt final a l'edició del 2013. No només hi ha un espectacle de cloenda, n'han estat tres i dos d'ells, gratuïts. Comediants, amb una llarga trajectòria en el festival i dirigits per Joan Font, han estrenat a les set de la tarda 'El regal del bicentenari', un espectacle familiar dedicat a Richard Wagner i Giuseppe Verdi.

Coincidint amb la celebració del bicentenari de naixement dels dos compositors, Comediants ha endinsat el públic en l'univers vital i creatiu d'aquests dos grans genis de l'òpera. Durant l'espetacle, han 'dividit' la plaça de la Vila en dos bàndosls: un que defensava que el millor compositor de la història és Richard Wagner i l'altre que, com no podia ser d'una altra manera, apostava per Giuseppe Verdi.

Com a arguments per intentar convèncer, els mestres de cerimònies han explicat de forma amena i original la vida dels dos compositors, el moment històric que va viure cadascú i quines són les seves obres de més renom. A Peralada han sonat per als més menuts les notes de Tristany i Isolda o Aïda mentre personatges disfressats cantaven o explicaven anècdotes sobre els dos compositors.

Després de Comediants, a l'església del Carme del Castell de Peralada la soprano Katerina Tretyakova, guanyadora del concurs Francesc Vinyas 2013, ha ofert un recital d'àries d'òpera amb peces de Puccini, Mozart, Gounod, Verdi, Lehár i Strauss, entre d'altres. També ha estat un espectacle gratuït.

La cirereta final la posarà un dels grups catalans més mediàtics i amb més ressò del moment, Manel, que ja ha exhaurit entrades per al darrer concert al festival de Peralada.