El Saló del Llibre de París ha obert aquest divendres al matí les portes al públic. Fins dilluns, que la fira clourà la 33a edició, es preveu que 200.000 persones visitin la mostra, que té Barcelona com a ciutat convidada. Eduardo Mendoza, Carlos Ruiz Zafón i la traducció d''El quadern gris' de Josep Pla han estat els autors de Catalunya pels que més s'ha interessat el públic francès. 24 escriptors de Catalunya seran a l'aparador de la fira literària més important de França, 13 en català, 7 en castellà i 4 autors de còmic. La participació catalana també incorpora activitats amb autors clàssics com Joanot Martorell, Maria-Mercè Marçal, Manuel Vázquez Montalbán, Josep Pla i Mercè Rodoreda.

Centenars de persones han passejat aquest divendres al matí pels passadissos del Saló del Llibre de París, el certamen literari per excel·lència de França. El 'Cafè Barcelona', l'estand que ha instal·lat l'Institut Ramon Llull al pavelló de Versalles, no ha parat de rebre visitants, interessats en conèixer alguns dels autors més populars al país i, alhora, interessar-se per descobrir nous talents catalans.

Entre els més venuts aquest matí, i segons ha explicat Sílvia Martín, una de les treballadores del 'Cafè Barcelona', els francesos s'han interessat especialment per Eduardo Mendoza, Carlos Ruiz Zafón i la traducció d''El quadern gris' de Josep Pla, que acaba de sortir al mercat.

Un visitant del 'Cafè Barcelona', l'estand que l'Institut Ramon Llull ha instal·lat al Saló, ha explicat que va visitar Barcelona poc abans dels Jocs Olímpics per veure, sobretot, el modernisme i Gaudí. "He llegit poc, conec alguns autors, sobretot de còmic, molt traduïts al francès", ha reblat.

Una altra visitant francesa reconeix que no coneix especialment la literatura catalana, però que compra llibres "per descobrir-la". "Intento sempre conèixer les ciutats i els països convidats al Saló del Llibre, perquè m'agrada molt la literatura estrangera i perquè sobretot m'agrada la de l'estat espanyol", ha afegit.

Una amiga que també l'acompanya, i que porta diversos llibres de Carlos Ruiz Zafón a la mà, afegeix que coneix la popularitat de l'escriptor però que encara no tenia llibres. Per això, ha aprofitat la visita al saló per comprar 'L'ombra del vent' i 'El presoner del cel' i, alhora, descobrir també altres escriptors de Catalunya.

Una estudiant francesa que parla castellà ha afirmat que a l'escola els han parlat del modernisme i que, per això, s'ha acostat fins a l'estand de Barcelona, la ciutat literària convidada.