Girona acull l'exposició 'Viatge extra-ordinari', que repassa mitjançant tota mena de formats les visions, relacions i punts de tensió entre la cultura i el turisme. La mostra inclou aportacions de 21 artistes internacionals i compta amb unes 70 obres tan dispars com dietaris audiovisuals, quaderns de viatge o apunts dels 'urban sketchers' que retraten artísticament la ciutat. L'exposició, que té com a epicentre el Bòlit de la Rambla, s'estén a altres llocs com la capella de Sant Nicolau, cinc hotels de la ciutat o -fins i tot- la Casa Empordà de Figueres. "Agafem els viatges com una experiència de coneixement des de totes les vessants" diu una de les comissàries de la mostra, Carme Sais.

El títol de l'exposició fa referència a una de les definicions utilitzades per l'expert en turisme J.A. Donaire i compta amb un programa d'activitats d'art totalment divers. La proposta artística té una setantena d'obres d'artistes de renom tant coneguts com Roser Bover, Jana Leo, Hanna Collins o Jordi Isern i té com objectiu mostrar les reflexions que sorgeixen al voltant del turisme- tant des d'un punt de vista d'un ciutadà com del propi professional del sector- i el món de la cultura.

"És una mostra amb un plantejament molt expansiu i que tant té una mirada crítica i irònica sobre allò que ens molesta dels turistes com també hi ha la mirada del viatge entès com a forma de coneixement", ha explicat Sais. L'exposició té com punt neuràlgic l'espai Bòlit de Girona i es fa extensiva a cinc hotels de la ciutat on es poden veure les interpretacions dels artistes sobre el món del turisme.

A més, a partir del mes de maig també es podrà veure a l'espai Casa Empordà del Museu Empordà de Figueres una altra vessant d'aquesta exposició. La mostra compta amb peces tant característiques com un muntatge audiovisual, una obra basada en l'especulació urbanística i, fins i tot, una crítica al turisme 'low cost' mitjançant la recreació del seient d'un avió de Ryanair.

Reconstruccions d'una visita de tres dies a Girona

En segon lloc, per contrastar visions, la mostra va convidar a cinc artistes - Pere Bellés, Cristina Fontsaré, Jana Leo, Aureli Ruiz i Ivó Vinuesa- a passar tres dies a la ciutat i que elaboressin així nous itineraris de descoberta. Gràcies a això neix un dels apartats més creatius i virtuals anomenat 'Dóna'm tres dies'. "Es tracta de la vessant més intangible però que es podrà veure des dels ordinadors de l'Oficina de Turisme i on els interessats veuran cinc peces audiovisuals sobre les seves estades", ha assenyalat el comissari de l'exposició, Eudald Camps. Obres tant característiques que "no deixaran indiferents", ha assegurat el comissari.

Seguint amb la línia de formats i emplaçaments diversos, una altra part de la mostra també es pot visitar a la capella de Sant Nicolau. "D'una banda hi ha els quaderns de viatge més tradicionals i d'altra banda es pot veure el recull que han fet els 'Urban Sketchers'', ha detallat Camps. Els 'urban sketchers' són una comunitat de dibuixants, tant professionals com aficionats, que promouen la pràctica del dibuix 'in situ' mitjançant quaderns de petit format.

Paral·lelament, en aquest mateix espai, també es pot veure l'obra fotogràfica i l'assaig anomenat 'El festí fràgil' de Hannah Collins que ha viatjat arreu del món per retratar i escriure sobre els ingredients de la cuina de Ferran Adrià per al restaurant El Bulli. L'exposició tampoc s'oblida dels més petits. L'espai 'Bòlit Kids' permet que els infants juguin i creïn diferents realitats mitjançant un puzle de l'artista Quim Corominas. 'Viatge extra-ordinari' també compta amb una aplicació especial que permet escoltar unes determinades cançons del grup PulpoPop en emplaçaments culturals rellevants de la ciutat.

"Es tracta d'una exposició extraordinària, inèdita, amb un plantejament diferent i que barreja tots els llenguatges i formats possibles", ha comentat l'alcalde de Girona. Carles Puigdemont ha assegurat que la mostra s'apropa a aquests dos àmbits amb una "mirada sense complexes i planteja un joc entre el visitant i la ciutat". "Tanca tot el cercle, permet relacionar espais que mai abans s'havien potenciat i així millora la interacció", ha assegurat. Finalment, si els visitants volen tenir un record permanent de la mostra poden adquirir el disc del grup PulpoPop- amb dues cançons inèdites- i una postal molt especial que permet veure dues imatges complementàries de la ciutat de Girona.