Acompanyat per l'editor d'Anagrama, Jorge Herralde, Ruge ha presentat aquesta setmana a Barcelona la seva obra obra, guanyadora del Premi Alemany del Llibre, en la qual relata la vida de tres generacions diferents d'una família de la República Democràtica Alemanya, amb set personatges principals, cadascun d'ells «amb una posició diferent respecte al socialisme». Nascut als Urals el 1954, però criat a l'Alemanya de l'Est, el novel·lista reconeix que ha armat «la història d'un crepuscle», envernissat amb tocs d'humor, amb la qual vol dir-li al lector d'avui: «Mireu, això és el que passava i val la pena ser explicat».

Ruge va rememorar que l'any 1988, poc abans de la caiguda del Mur -a la qual dedica uns quants capítols del llibre-, »va escapar» de la RDA i va començar a treballar a l'Alemanya Occidental en obres de teatre i guions de ràdio que no tenien res a veure amb el seu passat. «Vaig tardar molt temps -va prosseguir- a adonar-me que totes les persones que van viure a la RDA sí que eren interessants i mereixien ser objecte d'una novel·la».

Així mateix va consignar que sempre va tenir un sentiment com de ser «ciutadà de segona classe» pel fet d'haver viscut a l'Alemanya comunista, «que no hi ha dubte que era una dictadura i que la vida allà era molt difícil i en molts aspectes no sempre agradable». No obstant això, va advertir: «era una vida i als exciutadans de la RDA no ens queda cap més remei que assumir aquell passat. La novel·la ha estat com un acte d'assumir aquella vida pròpia». En el mateix sentit, l´escriptor va asseverar que la seva història és la seva identitat. «Això és tot», va precisar.

En la seva novel·la, la primera que escriu i la que l'ha portat al cim de la literatura alemanya, traduïda ja a una vintena d'idiomes, narra la peripècia vital de la família Umnitzer, des dels besavis fins al jove Markus, amb personatges com l'àvia Charlotte Powileit o la particular Nadiesda Ivánovna, d'origen rus com la seva pròpia àvia. D'una altra banda, Ruge no amaga que el personatge de Kurt Umnitzer té molts trets del seu pare historiador o que els seus avis, igual que els que apareixen en el relat, van haver d'exiliar-se a Mèxic per qüestions polítiques.

Sobre l'època i el sistema polític, el socialisme que descriu, que abraça cinquanta anys del segle XX, va dir tenir «una opinió canviant», per això ha optat per mantenir-se al marge de la gran política i apostar «pels petits episodis d'una família, de la seva vida quotidiana». A més, entén que una novel·la molt polititzada «hagués quedat una mica artificial».

Respecte a l'èxit que ha tingut la seva publicació, Eugen Ruge assenyala que l'ha atrapat amb una edat en la qual ho pot «suportar i assumir», i va mantenir que, de tota manera, «de l'èxit no se´n treu absolutament res, només s'aprèn de situacions de sofriment», com les que van marcar la seva vida.