Una màquina de venda de tabac reconvertida en expenedora d'obres d'art de petit format. Aquesta ha estat la idea del col·lectiu Drac per difondre l'obra de 70 artistes d'onze països per diversos museus i centres culturals d'arreu d'Europa. Un d'aquests dispositius -el segon a Catalunya després del que s'ha ubicat a Girona- s'ha instal·lat al Museu de Tortosa. Pel preu de cinc euros, la màquina permet obtenir una obra d'art única i exclusiva aportant, a més, informació sobre la trajectòria del seu autor i enllaços a Internet per conèixer el seu treball en profunditat. En el projecte, ideat pel creador l'alemany Joan Petri, hi prenen part també els artistes tortosins Jordi Castells i Jaume Rocamora.

La màquina permet seleccionar el tipus d'art desitjat -dibuixos, pintures, impressions, fotos, objectes i, fins i tot, pendrives amb vídeo creacions, imatges o sons, format que permet incorporar els creadors audiovisuals- però expedeix de forma aleatòria l'obra de qualsevol dels autors en cada categoria. Segons Petri, cadascun dels treballs de petit format que es troben a la màquina expenedora, batejada com a "Art Surprise", ha estat pensat i elaborat com a únic i original.

El col·lectiu ha distribuït ja 25 d'aquestes màquines -se n'instal·la una de nova cada setmana- per museus, centres culturals i galeries d'art d'arreu d'Europa. Petri ha subratllat l'interès del públic pel projecte, després d'haver venut ja un 30% de les més de 12.000 caixes amb les quals s'han carregat les expenedores. "Som artistes europeus i busquem solucions per sobreviure en l'actual temps de crisi. És un projecte per guanyar més atenció per als artistes i distribuir informació de la seva obra arreu d'Europa. És una cosa única i que funciona", ha subratllat Petri.

"Fan un canvi de vendre fum a vendre art, que és molt més interessant i millor per a la salut", ha destacat el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Joaquim del Pino, qui ha celebrat la idea com una forma "original" de repartir petites obres d'art. "És un sistema pioner i avantguardista", ha subratllat.