La Fundació Prudenci Betrana, que organitza els Premis Literaris de Girona, s'ha vist obligada a reduir la quantia del principal guardó. El premi Betrana de novel·la passa aquest any dels 42.000 als 30.000 euros i també es redueix de 7.500 a 6.000 el Ramon Muntaner de novel·la juvenil. El president de la fundació, Esteve Vilanova, ha assegurat que amb aquest ajust poden garantir la continuïtat dels guardons. A partir d'ara i fins l'1 de juliol ja es poden presentar els treballs a les diferents categories. Com a novetat, enguany la fundació permet als autors de novel·la presentar les obres en PDF a través de correu electrònic. L'entrega dels premis serà el 27 de setembre a l'Auditori de Girona.

Aquest matí s'ha presentat la nova convocatòria dels Premis Literaris de Girona en les diferents categories. El Patronat de la Fundació Prudenci Bertrana ha aprovat algunes novetats, entre les quals, destaca la reducció de la quantia del principal guardó: el Prudenci Bertrana de novel·la.

Segons ha explicat el president de la fundació, Esteve Vilanova, la disminució de les aportacions de les institucions i també de l'editorial que publica la novel·la guanyadora han fet que el premi passi dels 42.000 euros a 30.000. "És un pas que no ens agrada fer però aquesta restricció ens permet assegurar el futur dels premis", ha justificat Vilanova, que assegura que han aplicat una reducció "mínima". De fet, és la primera vegada en la història del premi de novel·la -que aquest 2013 arriba a la 46ena edició- que es redueix la dotació. Vilanova també ha destacat que el Prudenci Bertrana de novel·la es manté com a segon guardó més dotat de Catalunya.

La resta de guardons mantenen les retribucions, excepte el premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil, que passa de 7.500 a 6.000 euros. El premi Miquel de Palol de poesia es manté en els 2.400 euros, el Carles Rahola d'assaig en 6.000 euros, el premi Lletra a projectes digitals de literatura catalana en 1.200 i el Cerverí de Girona -a millor lletra de cançó-, manté el caràcter honorífic sense dotació.

En aquesta darrera categoria, la fundació ha decidit que aquest any -coincidint amb la celebració de l'Any Espriu- totes les cançons que s'hi presentin hauran de ser inèdites i creades a partir de textos del poeta. Aquesta novetat és excepcional per a aquesta edició i, l'any vinent, el premi retornarà a les bases habituals.

Pas endavant en favor de la digitalització

Una altra de les novetats aprovada pel patronat és que els treballs de novel·la s'hauran de presentar en format digital. Els autors que optin al guardó han de fer arribar les obres a través de correu electrònic. El president de la fundació, Esteve Vilanova, ha explicat que d'aquesta manera faciliten al jurat la lectura de les obres i estalvien en paper. La fundació entregarà a cada membre del jurat un llibre electrònic amb totes les obres presentades -la mitjana està a l'entorn de la trentena- i, un cop llegides, hauran de retornar el lector i la fundació s'encarrega d'esborrar tots els arxius.

Vilanova ha explicat que, de moment, només aplicaran aquesta novetat al premi de novel·la i que, si funciona, més endavant no descarten fer-ho en d'altres categories. La fundació ha destacat que amb aquest canvi els autors s'estalvien el cost d'imprimir les cinc còpies de la novel·la per als membres del jurat, així com l'enviament del paquet.

En contra de l'augment de l'IVA

El president de la fundació ha explicat que el patronat ha aprovat una resolució per mostrar el rebuig a l'augment de l'IVA cultural, que ha passat del 8% al 21%. "És un despropòsit molt gran, la cultura no es pot gravar com si fos un producte de luxe", ha lamentat Vilanova. Per això, des de la fundació han aprovat per unanimitat un text que demana a l'Estat que retorni l'impost al 8%. Vilanova ha assegurat que aquest "no és un tema baladí" perquè l'augment de l'IVA ha afectat directament el consum cultural.

Els Premis Literaris de Girona s'entregaran en una gala a l'Auditori de Girona el proper 27 de setembre. Els autors tenen temps des d'ara fins a l'1 de juliol per fer arribar les seves propostes.