El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Figueres ha estat l'escenari, aquest dissabte al matí, del lliurament de la 9a edició del Premi Nacional d'experiències educatives Josep Pallach. L'acte ha estat presidit per l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau.

El jurat ha decidit que l'edició 2011-2012 del prestigiós reconeixement pedagògic havia d'atorgar un premi únic i un accèssit dels disset treballs que s'han presentat. El premi únic, dotat amb 5.000 euros, ha estat per l'Institut de Malgrat de Mar i el seu projecte Una televisió a l'escola: l'explotació a l'aula dels mitjans audiovisuals. Un treball iniciat amb l'alumnat de l'Aula Oberta, que s'ha estès més enllà del centre educatiu, sense que l'alumnat per a qui es va iniciar en perdés el protagonisme.

El jurat en destaca l'estructuració de l'experiència i la seva continuïtat des de l'any 2009, així com la importància que es dóna a la integració de l'alumnat cercant activitats motivadores com a lluita contra el fracàs escolar. La potència que té -afegeix el jurat- el seu abast extraescolar i la complicitat aconseguida amb l'Ajuntament de Malgrat de Mar i altres administracions del municipi i, en general, el seu caràcter interdisciplinari i globalitzador.

L'accèssit, dotat amb 1.000 euros, ha estat per l'escola d'El Far d'Empordà i el seu projecte Les herbes remeieres: usos medicinals. Una tradició que cal conservar. Una experiència que, segons el jurat, ha permès descobrir als alumnes els remeis casolans mitjançant la manipulació de certes plantes. Es valora la interdisciplinarietat i implicació de tota la comunitat educativa. També se'n destaca el seu valor pedagògic i la possibilitat d'adaptació a altres centres educatius.

El jurat de la 9a edició del Premi d'experiències educatives Josep Pallach ha estat presidit pel regidor d'Educació de Figures, Josep Ma Godoy; i format per Antònia Pallach, filla del pedagog i polític figuerenc i professora de la Universitat de Tolosa; Mercè Castelló, directora de l'Institut Cendrassos; Marta Ros, inspectora d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Montserrat Nogue, directora del Servei Educatiu de l'Alt Empordà; i Josep Maria Soler, president de la Fundació Pallach.

Històric

L'Ajuntament de Figueres instaura el Premi d'Experiències Educatives Josep Pallach el 2002, recuperant l'antic i desaparegut Premi d'Experiències Pedagògiques Alt Empordà (1983-1994). Josep Pallach era un polític i pedagog figuerenc, un home d'ideals profundament democràtics, obligat punt de referència en qüestions socials, que provocava constantment el debat en les seves classes i fora d'elles, conscient que amb això ajudava a reflexionar i a comprometre's en l'educació i el país.

Un compromís i una coherència que són els principis que van caracteritzar la seva pràctica pedagògica i de qui, sense cap mena de dubte, defensava uns valors pedagògics i socials avançats al seu temps. Precisament, un antic alumne seu, Jaume Sarramona, avui catedràtic de pedagogia de la Universitat Autònoma de Barcelona ha dit "si la qualitat d'un mestre es pot mesurar pel tipus de record que deixa en els seus alumnes, no hi ha dubte de la qualitat del mestre Pallach".

Josep Pallach va compartir i integrar les dimensions i personalitats política i pedagoga i, de ben segur, actualment seria un defensor de les teories que reclamen la importància de l'educació com a clau per al futur de les societats i de l'educació en sentit ampli, que depassa les parets de les escoles i on, en les ciutats, els agents educadors es multipliquen: el que es coneix amb el nom de de ciutats educadores.

És per aquests motius que els Premis d'experiències educatives Josep Pallach, i tenint en compte d'una banda la dimensió social que els imprimeix el nom del mestre figuerenc i, d'altra banda, la relació que en el moment actual s'ha d'establir amb la filosofia de les ciutats educadores, el jurat ha estat especialment sensible amb les experiències educatives que treballessin aspectes relacionats amb l'educació en valors com els drets humans, les relacions humanes, la pertinència a la comunitat, els drets i deures de la ciutadania, la democràcia, l'acollida de grup d'immigrants, l'educació per a la pau o, entre d'altres, la promoció de projectes sostenibles amb el medi.