L'Associació Europea per la Salvaguarda del Patrimoni Europeu (AEPJ) té previst crear d'aquí a sis mesos un itinerari comú europeu per donar a conèixer la cultura i el patrimoni jueu d'una desena de països. Aquest itinerari, basat en un catàleg virtual, oferirà la possibilitat de conèixer les poblacions més singulars, les formes de desplaçament, els hotels, restaurants i monuments més importants d'una forma ràpida i segura. En un inici oferirà la informació d'una desena de països com Alemanya, Itàlia, Espanya o França tot i que pretén englobar a tots els països europeus. Girona, Besalú, Castelló d'Empúries, Barcelona o Tortosa són algunes de les ciutats catalanes que hi estaran integrades.

Durant aquest dissabte i diumenge el Call de Girona acull el seminari internacional 'From the European Day of Jewish Culture to the European Route of Jewish Heritage' que compta amb l'assistència d'una vintena de professionals vinguts de diferents països europeus com França, Itàlia, Eslovènia, Portugal, República Txeca i Luxemburg, entre d'altres. L'objectiu d'aquest seminari, organitzat en gran part per l'Associació Europea per la Salvaguarda del Patrimoni Europeu, és posar en comú les diferents iniciatives dels països participants, aprendre dels models de bones pràctiques i coordinar un programa conjunt que, d'aquí a sis mesos, es faci realitat amb la consolidació d'un itinerari jueu europeu.

Segons ha explicat la secretària general de l'AEPJ, Assumpció Hosta, crear aquest projecte no és una tasca "fàcil" perquè al seminari assisteixen una gran varietat de membres provinents de diverses associacions, llengües i filosofies. No obstant això, la fita és clara i, des de l'entitat, asseguren que és "el millor moment" per tirar endavant un projecte turístic d'aquestes característiques. "Ara es dóna la conjunta que s'està potenciant la recuperació del patrimoni cultural jueu i hi ha la necessitat - a causa de la crisi econòmica- d'impulsar projectes que aportin inversions i diners", ha assenyalat Hosta.

Recuperar, restaurarar i explicar el patrimoni jueu

Segons la secretària general, aquesta iniciativa vol servir per recuperar, restaurar i explicar millor el patrimoni jueu que hi ha a diversos països europeus i també donar la possibilitat a altres estats - sobretot de l'Europa de l'Est- que no compten amb inversions suficients per recuperar els seus monuments jueus tals com sinagogues o banys. "Conjuntament amb la recuperació del patrimoni físic també hi ha una recuperació del patrimoni intangible que hi ha al voltant dels monuments i emblemes", ha ressaltat Hosta. I és que, des de l'AEPJ, tenen clar que és clau fer una xarxa europea i ajudar-se mútuament per poder posar en valor tot el gran ventall cultural, artístic, urbà i arquitectònic que existeix arreu dels països europeus.

"Els itineraris ja són una realitat en àmbit local o estatal però encara no existeix un portal que aglutini tota la informació i els interessats no tinguin que visitar 50 pàgines web o llegir tota mena de bibliografia", ha explicat Hosta. "Hi ha molts col·lectius que treballem de maneres individuals però cal trencar les barreres dels pobles, unir interessos i així donar a conèixer la història", ha ressaltat la presidenta d'honor de l'AEPJ, Claude Boch.

Unir Europa

Uns sentiments i valoracions que també comparteix la vocal italiana de l'AEPJ, Annie Sacerdoti, que destaca "l'oferta turística" que planteja aquest nou portal web. Durant aquests dos dies, els diferents assistents es posaran d'acord sobre els temàtiques i les poblacions que cal integrar dins del catàleg. En un principi, el catàleg que serà una realitat d'aquí a sis mesos comptarà amb vuit estats europeus tals com França, Itàlia, Eslovènia, Portugal, República Txeca, Espanya i Alemanya. No obstant això, l'associació espera ampliar pròximament aquest ventall fins a la desena amb alguns països de l'Europa de l'Est i, de cara a un futur, vol englobar a tots els estats europeus possibles.

El nou catàleg web comptarà amb tota la informació dels monuments, punts singulars, com desplaçar-se pel territori europeu, en quins hotels allotjar-se o on menjar. "Es tracta de facilitar les coses, informar sobre els llocs amb valor afegit que cal visitar i que sigui un portal que atregui a tothom", ha comentat Hosta. Segons ha explicat al secretària general, esperen que el nou portal sigui d'utilitat a milions de persones i generi un volum de negoci important. De moment, des de l'AEPJ asseguren que el dia de la Cultura Jueva, unes 200.000 persones visiten espais històrics jueus o visiten cementiris i sinagogues arreu d'Europa. "Això és un punt de partida prou positiu, esperem millorar-ho", ha remarcat la directora del Patronal Call de Girona.

De moment, l'associació ja té clares algunes de les ciutats que estaran integrades en el itinerari euroopeu. Es tracta de grans capitals com Barcelona, París, Berlín i ciutats més petites com Toledo, Girona, Castelló d'Empúries, Besalú o Tortosa, entre moltes d'altres.

"D'aquest seminari internacional sortirem amb la ferma voluntat de tirar endavant aquest projecte i que sigui una realitat d'aquí a mig any", ha conclòs Hosta.