Va ser en un moment d'enrenou en una botiga solidària de Takoma, als Estats Units, quan un donant anònim va deixar barrejat amb tot d'objectes usats un gravat una mica deteriorat, que va resultar ser un original de Salvador Dalí.

"El vam trobar entre altres objectes de segona mà donats", va relatar Dylan Lippert, el responsables de vendes electròniques d'aquesta botiga de l'estat de Washington.

La botiga, que forma part de la xarxa solidària Goodwill, subhastarà a les properes hores l'enigmàtica donació i espera recaptar uns 20.000 dòlars (156.000 euros), que es destinaran a la inserció laboral d'una desena de persones discapacitades.

"No sabem per què va ser donat entre altres objectes de segona mà i no directament", va explicar per telèfon Lippert, encara sorprès.

A primera vista, els treballadors de la botiga van parlar de com n'era de "lletja" aquella obra. "Què és això? I per què algú ho voldria?", va arribar a dir un d'ells.

Però el director de la botiga i l'experta en donacions d'art van sospitar: coneixien l'obra del pintor figuerenc i van quedar "molt impactats i emocionats pel valor potencial de l'obra, si es confirmava".

D'una sèrie de 150 originals

L'empresa va trobar un certificat d'autenticitat dins del marc i va contractar un expert que ho va confirmar, va descartar que el gravat fos robat i va assegurar que és un dels 150 originals d'una sèrie numerada de Dalí.

L'entitat va voler matenir la troballa en secret durant uns quants dies, per si algú hagués fet la donació per error, però amb el temps ho van acabar descartant: es tractava, en efecte, d'una donació anònima d'una obra d'un dels grans genis del surrealisme. Es tracta d'una obra que combina gravat i litografia, amb elements purament dalinians, inclosa una mà acolorida que llueix al seu canell un rellotge tou, la indiscutible figura del món surrealista del pintor català. L'obra està firmada per Dalí, forma part d'Els cicles de la vida: reflexos i està numerada com el 126 d'una sèrie de 150 originals.