"Si volem un altre món, hem d´aprendre a pensar de forma diferent". Ho diu Itzé Ku, un sacerdot de la comunitat maia de Piste, a Mèxic. Ku és un personatge essencial, aglutinador de gran saviesa al voltant de la qual es produeix el desenllaç de la primera novel€la, l´òpera prima de Christina Stub i Adrià Vilella, Año 2012. Bajo los menhires de la Albera, una obra que, sustentada en les set profecies maies per aquest any, esdevé una reflexió sobre els temps actuals i una mirada en positiu envers el present.

Año 2012 és una novel€la de ficció que combina ciència i espiritualitat, física moderna i saviesa antiga. Es parla de camps força complexos com la física quàntica, la creació de l´Univers, el fenomen espai-temps, però els autors han sabut fer-los més entenedors o "digeribles" "barrejant fets i ciència amb el fil d´una història inventada". Una història que, a bon ritme, ¬con¬dueix el lector fins a Suècia on un científic, Oluf Larsson, desapareix misteriosament. Larsson ha dedicat tota la seva vida a investigar projectes vinculats amb la radiació electromagnètica i la seva aplicació pràctica per a agències d´intel€ligència internacional.

Un dels escenaris de la novel€la és Vilamaniscle –on neix el protagonista, Christian– i el parc natural de l´Albera, terra de dòlmens i menhirs, on s´amaga un secret vital. Com expliquen els autors, "l´Albera és una zona energètica i geomagnèticament molt potent". Ho afirma Alessandro di Masi, creador de sanergia –l´evolució de la teràpia vibracional centrada en l´energia del cos humà– i fundador del centre d´investigació bioenergètica, que s´ha convertit, amb el seu consentiment, en un personatge del llibre.