Ferran Sunyer i Balaguer (Figueres, 1912 – Barcelona, 1967), que des que va néixer patia una severa atròfia congènita del sistema nerviós, va ser un matemàtic autodidacta que va treballar a Catalunya des del final de la dècada dels anys trenta fins que va morir. La seva contribució a les ciències exactes va ser molt important i els seus treballs van rebre el reconeixement de les institucions catalanes i espanyoles —que el van guardonar en diverses ocasions— i de la comunitat matemàtica internacional. La Fundació Ferran Sunyer i Balaguer, amb motiu del centenari del seu naixement, li ret homenatge, tant per l´activitat matemàtica com pels valors de superació i lluita davant les adversitats, amb l´organització d´una sèrie d´activitats que s´iniciaran els dies 10 i 11 a Figueres amb la celebració de les jornades «Història de les ciències exactes. Noves aportacions i projectes».

Durant dos dies, les jornades aplegaran una cinquantena de matemàtics i historiadors de la ciència. El divendres 10 de febrer, hi ha programades conferències sobre diferents aspectes de les ciències exactes, com ara «Leibniz´s conception of algebra and his contributions to this discipline», a càrrec d´Eberhard Knobloch, de la Universitat de Berlín; «La pràctica de les matemàtiques al període del Renaixement i els orígens de la revolució científica», de Víctor Navarro, de la Universitat de València, i «Gabriel Lamé et la Russie, oú la construction de l´identité d´un savant à l´épreuve de la mobilité», d´Irina Gouzévitch, de l´Escola d´Estudis de Ciències Socials de París. La jornada de l´11 de febrer estarà dedicada a repassar la trajectòria de quatre matemàtics gironins de la dècada 1911-1920: Lluís A. Santaló, Ferran Sunyer i Balaguer, Albert Dou i Mas de Xexàs i Josep Teixidor i Batlle.

En el marc de la commemoració del centenari del naixement de Ferran Sunyer i Balaguer, el 25 de febrer se celebrarà, també a Figueres, el Dissabte de les matemàtiques a l´Alt Empordà, adreçat a estudiants de batxillerat, amb l´objectiu de fer veure com les matemàtiques ajuden a entendre l´Univers. La jornada, organitzada per la Fundació Ferran Sunyer i Balaguer i la Fundació Príncep de Girona, constarà de tres sessions: «L´art de xifrar els missatges: la criptografia, un duel d´enginy», «Evolució i matemàtiques: com les matemàtiques ajuden a entendre la natura» i «Matemàtiques i astrodinàmica: disseny de missions espacials». A mitjan de maig és prevista la presentació a Barcelona de l'obra Selecta Ferran Sunyer i Balaguer, que recull els treballs del matemàtic comentats per dos catedràtics de la Universitat Autònoma de Barcelona.