L´Arxiu Municipal de Roses (AMR) celebra el 20è aniversari de la seva posada en funcionament, període durant el qual s´ha dotat de més de 74 arxius i col·leccions de diferent tipologia. Aquest servei municipal garanteix l´ordenació, conservació i accés dels fons documentals de Roses, tant municipals com privats. L´aposta de futur marcada ara és avançar en l´ús i aplicació de les noves tecnologies, amb l´objectiu de fer el servei més accessible al públic.

Amb la dotació de personal tècnic específic l´any 1991, s´inicià per primera vegada a la història arxivística de Roses un procés d´ordenació dels recursos documentals del seu Ajuntament. Aquesta nova etapa va iniciar també la conservació i custòdia dels fons documentals imprescindibles per estudiar i escriure la història de la població -tant pel que fa a fons municipals com a aquells altres provinents de donacions particulars-, així com a donar resposta a ciutadans i empreses per accedir a la documentació imprescindible per efectuar els seus tràmits administratius.

Actualment, l´AMR conserva més de 74 arxius i col·leccions de diferents tipologies documentals (des d´arxius d´administracions públiques, notarials, religiosos, judicials, d´institucions i associacions, comercials i d´empreses, patrimonials i personals, fins a col·leccions cartogràfiques, audiovisuals, hemeroteca, arxiu d´imatges, etc). També ha participat activament en la vida cultural de la població amb la producció de més d´una vintena de llibres, multitud de publicacions i diverses exposicions. Així mateix, ha esdevingut el centre de referència en la investigació històrica de Roses.

L´Arxiu Municipal i les TIC

Coincidint amb el seu vintè aniversari, l´AMR ha renovat la seva pàgina web amb la incorporació de nous apartats i informació. A més de les dades sobre els serveis i funcions que ofereix, la classificació i detall de tots els seus fons documentals i les memòries d´activitats dels darrers anys, incorpora també l´apartat El document del mes. Per inaugurar aquesta secció, aquest mes de gener es presenta el document més antic de l´Arxiu Municipal, concretament de l´Arxiu Patrimonial de la Família Coll de Roses, escrit en llatí i datat del 10 de juliol de 1320. A més de visualitzar el pergamí, l´usuari pot conèixer les seves característiques gràcies l´informe arxivístic que l´acompanya.

En aquesta mateixa línia, entre els projectes de futur més importants que afronta l´arxiu per als propers anys, destaca la incorporació en línia dels seus instruments de descripció per fer-los consultables per tothom des d´internet, així com l´ingrés de nous fons privats i d´altres administracions de Roses.