La soprano Montserrat Figueras, especialitzada en música antiga, ha mort aquest dimecres a la matinada als 69 anys. Nascuda el 15 de març del 1942 a Barcelona, en una família de melòmans, la vida de Figueras és indissociable de la música. Juntament amb el seu marit, Jordi Savall, especialista en viola de gamba, va fundar el grup Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i l'orquestra Le Concert des Nations, amb la intenció de difondre la música medieval, barroca i renaixentista. Va rebre la Creu de Sant Jordi aquest 2011.

Montserrat Figueras i Jordi Savall han dedicat la seva carrera musical a la revitalització de la música antiga espanyola i europea, i amb aquesta intenció van crear grup Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya i l'orquestra Le Concert des Nations.

Mentre que Savall s'ha destacat sempre per la seva dedicació a la viola de gamba, un instrument que té molts pocs mestres en l'actualitat, Figueras va estudiar cant des de molt jove, va col·laborar amb Enric Gispert i Ars Musicae i des del 1966 es va dedicar a les tècniques antigues.

Abans de començar la seva intervenció al Parlament aquest dimecres, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat el condol a la família de Montserrat Figueras, de qui n'ha destacat la seva contribució amb el seu talent i creativitat al desplegament i el coneixement de la música antiga arreu.