Jaume Ministral (Girona, 1914–Barcelona, 1982) va ser un home polifacètic. Mestre, escriptor, guionista, traductor, és un cas insòlit dins la literatura espanyola. Va escriure novel·la policíaca en aquest país quan ningú ho feia i d´una forma innovadora i moderna. Entre els anys 1949 i 1953 va publicar, sota el pseudònim de J. Lartsinim i dins la prestigiosa col·lecció Biblioteca Oro, sis novel·les d´aquest gènere. El catedràtic de literatura Joan Manuel Soldevilla, estudiós de la novel·la popular, recupera ara aquesta obra amb la complicitat de Curbet Edicions. El primer llibre, El caso del psicoanálisis, es presenta dijous a les 7 de la tarda a la llibreria Mallart de Figueres. Més tard, es faran presentacions a Girona i Barcelona.

Soldevilla reconeix el mèrit de Ministral. "No es limita a copiar els models anglosaxons, sinó que li dóna la volta i fa una cosa original com posar de protagonista no un detectiu, sinó un psicoanalista, el professor Ludwig van Zigman, que investiga traumes del passat", explica Soldevilla tot afegint que aquest gest "li permet reinventar els canals de la novel·la policíaca".

Curbet reeditarà, a banda de la primera novel·la ja esmentada i si hi ha una bona acollida per part dels lectors, La señorita de la mano de cristal (1950), El caso de la grafología (1951), El doctor no recibe (1951), Sencillamente una máquina de escribir (1952) –ambientada a Barcelona, Girona i també a Maçanet de Cabren