Els artistes també volen viure del seu treball però sense dependre de la "beneficiència" institucional. Segons el representant del col·lectiu Hablar en Arte, Javier Martín, que ahir al vespre va participar a la taula rodona sobre Cultura i susbsistència: nous models de gestió i finançament, organitzada pel Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà INGRÀVID, "dependre dels ajuts institucionals resta independència als artistes". Hablar en Arte és una cooperativa d'artistes on tots posen diners per poder-los utilitzar quan els necessiten i tornar-los a un interès molt baix i així no depenen ni de l'administració ni dels bancs. Per Martín, "l'art no ha de ser comercial sinó sostenible".

Per la seva banda, HUB Madrid, un col·lectiu internacional que impulsa els "innovador socials" aposta pel treball en xarxa i la cocreació. Jimena Peña, de HUB, considera que "els actuals models de mecenatge i patrocini trontollen i cal reinventar-se". Per Peña, "les empreses han de ser veritables mecenes apostant per projectes de risc, imputant la seva inversió a l'àmbit dels recursos humans més que al retorn comercial".

Joan Sala, de Verkami, l'exitosa plataforma de crowfunding creada a Barcelona, va assegurar que a través de les aportacions individuals es poden realitzar projectes. Verkami n'és una prova: en els seus 11 mesos de vida, s'han impulsat 110 projectes artístics a través d'aquesta plataforma. Aquest sistema, "permet la independència dels bancs, consolida una comunitat a l'entorn del projecte i permet la participació dels seguidors durant la seva realització", va explicar Sala.

Els organitzadors d'INGRÀVID, que van convidar com a moderador Rafael Aguilera, del Fòrum Imagina -un col·lectiu de joves empresaris- creuen que "entre els joves emprenedors i els agents dels sector de la cultura hi pot haver similituds i vasos comunicants" tot i que defensen que "les institucions han de preservar la funció de servei i el creador ha de poder mantenir la seva independència".

Les activitats del festival han finalitzat aquest migdia amb l'esmorzar amb el col·lectiu SingCat- que impulsa l'intercanvi entre artistes catalans i de Singapur- i Mariona Vilaseca, de Nau Côclea; la instal·lació interactiva de PimPamPum i el treball realitzat amb els alumnes de l'INS Deulofeu; i un joc infantil amb Mónica Rikic i la instal·lació interactiva Buidasound.

Les exposicions del Showcase, en comerços del centre de Figueres, es podran visitar fins al proper 19 de novembre.