La creació contemporània no deixa a ningú indiferent i això és el que estan experimentant aquells que aquests dies es passegen pels carrers de Figueres i veuen les obres del festival Ingràvid que comença aquest dijous. Entre els 80 artistes convidats i els 35 espais escollits, destaca l'onada de brossa que el duet artístic francès Santecreu&Legrand ha instal·lat a la plaça Josep Pla per denunciar l'enorme quantitat de residus que genera l'home. Una altra de les propostes que fan reflexionar és l'anomenada 'Happy Bunker', del barceloní Pau Faus, on es recrea un parc infantil envoltat d'una tanca metàl·lica molt similar a la d'una presó, com a reflex de la sobreprotecció dels infants.

"Situem les peces a l'espai públic perquè la gent es topi amb elles i interactuïn", ja sigui amb l'observació o a través de la participació a algunes de les activitats programades, explica Rafael Camps que és codirector del festival juntament amb Esther Pujol. Aquest és el tercer any que es fa a Figueres i per primer cop compta amb artistes de Perpinyà com a convidats, una manera de buscar sinèrgies entre aquestes dues ciutats.

L'Ingràvid d'aquest any compta amb 35 espais expositius, un programa amb 60 activitats i un total de 15 comerços implicats. El barceloní Pau Faus és un dels 80 artistes convidats. Ha instal·lat el seu "Happy Bunker" a la placeta Baixa de la Rambla i aquest dijous no parava de rebre les mirades de curiosos. "Els nens no entenen perquè no hi poden entrar i els adults es pensen que és una gàbia per tancar-hi alguna cosa; alguns m'han dit si era per tancar-hi polítics i d'altres hi veien un ring de boxa", explica divertit l'artista.

L'obra escenifica un parc infantil -un tobogan de joguina que ell ha mateix ha "tunejat", gespa artificial i una pilota de futbol- envoltat d'una tanca metàl·lica i filferros, reproduint l'exterior d'una presó. Amb aquesta instal·lació l'artista parla de l'excessiva protecció envers els infants perquè no prenguin mal a través d'una mena de "caricaturització" d'aquest excés de control i seguretat. També fa referència als espais "idíl·lics", ja sigui una urbanització o un parc natural, que semblen perfectes però que en realitat ho són perquè hi ha una reixa que els protegeix, apunta el barceloní. En un primer moment, volia que el parc estigués obert a tothom però no podia ser perquè no reunia les condicions de seguretat necessàries i ha optat per fer un espai tancat.

Una onada de brossa

Desenes de parafangs de cotxes, rodes, caixes formen part de l'estrucutra de fusta i plàstic del 'Prestige, 2011" que proposen els artistes francesos Camille Santacreu i Mathieu Legrand. Una manera de denunciar les tones de brossa que la humanitat acumula i que no se sap a on posar a través d'una onada de cinc metres d'alçada. "Què passaria si tot aquewst rebuig es tornés contra nosaltres" assenyalen els artistes en el programa. Es pot veure instal·lada a la plaça Josep Pla.

Aparadors artístics

El festival també inclou un Showcase que porta per títol 'No encaix' i que compta amb la col·laboració de 15 comerços del centre de la ciutat. Es tracta d'una selecció d'obres que tenen una anècdota al darrere i que fa referència al procés de creació i que no han estat mai exposats per algun motiu o raresa. "No és tant la peça sinó la relació que té amb el seu autor", explica el codirector del festival. Així, hi ha peces que s'exposen després de patir una censura com és el cas de l''Alienesar Vlod (2008) de l'artista Evru i que no es va poder exposar a Abu Dhabi perquè es va dir que no s'havia encès però en realitat, un cop a Barcelona, es va veure que funcionava perfectament.

Un retrat amb polèmica

El festival encara no ha començat oficialment però ja ha tingut la primera polèmica. El motiu ha estat l'obra d'Alexis Galissaire, un artista de Perpinyà, on es podia veure un dibuix a llapis del rostre de Josef Fritzl, l'anomenat Monstre d'Amstetten, que va constarnar el món en saber-se que havia segrestat durant 24 anys i violat nombroses vegades la seva filla, amb qui va tenir varis fills. La imatge forma part d'uns textos que parlen sobre l'horror de la humanitat i ve a ser una denúncia. Curiosament el seu autor es va autocensurar en eliminar-la d'una exposició a França, en considerar que no coindicia amb els motius comercials de la galeria on s'exposava. Ara, però, ha vist la llum en una botiga del carrer Peralada i ha generat controvèrsia. "Alguns clients es van queixar i fins i tot van insultar a la propietària de la botiga, que va decidir retirar-la", explica Camps.

Lamenta que no tothom hagi captat el missatge de denúncia i entén que si un propietari no ho veu idoni pel seu aparador decideixi no exposar-ho. Per altra banda, ja ha sortit un altre interessat per exposar-lo. Serà el Cafè Royal de la Rambla.

Tot i que el festival va començar ahir amb el curs Art, Individu i ciutat, en col·laboració amb la Universitat de Girona, la inauguració oficial tindrà lloc aquesta tarda amb diverses activitats com ara la presentació de l'aplicació per a Iphone i Android de l'empresa d'Agullana Ullugh, que permet fer una ruta per les intal·lacions d'Ingràvid, o la taula rodona sobre Les arts digitals i el seu impacte social, amb Montserrat Moliner (LABFàbrica Celrà), Carles Sora (professor de la UPF), Jordi Márquez (professor i coordinador d'estudis de l'ERAM) i Roc Parés, artista visual i director del Máster en Arts Digitals de la UPF. El festival durarà fins al 19 de novembre.