Figueres

Censuren una obra de l´Ingràvid

El Festival retira una peça d'Alexis Galissaire d'un comerç de Figueres pel rebuig del públic

 18:09  
El Festival retira una peça d´Alexis Galissaire d´un comerç de Figueres pel rebuig del públic
El Festival retira una peça d´Alexis Galissaire d´un comerç de Figueres pel rebuig del públic  Ingràvid
 MULTIMÈDIA

EMPORDA.INFO Per segona vegada, Josef, una peça de l'artista francès Alexis Galissaire (Perpignan, 1980) ha estat censurada. Es tracta d'un retrat fet a llapis de Josef Fritzl, conegut com "El monstre d'Amstetten", que va tenir segrestada la seva filla durant 24 anys. L'any 2010, Galissaire ja va haver de renunciar a exposar aquesta obra, que forma part d'un projecte que reflexiona sobre l'horror de l'ésser humà, a París. En el marc del Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà INGRÀVID, que se celebra del 9 al 19 de novembre, i en la secció Showcase No encaix, es pretenia exhibir aquesta peça a la botiga Miravitlles, al centre de Figueres. Però el primer dia d'exposició,
diversos clients van mostrar el seu rebuig per aquest retrat pel que el festival ha decidit retirar-la. A partir de demà, s'exposarà al Cafè Royal de la Rambla. L'organització del festival ha volgut assenyalar que "en cap cas volem fer apologia de l'horror humà sinó reflexionar-hi".

Aquesta anècdota és molt oportuna doncs precisament, la secció Showcase se centra en peces produïdes que per diversos motius no han encaixat en el seu projecte original o que no han estat mai exposades per alguna raresa. El festival vol donar èmfasi a la història anecdòtica que gira al voltant de la peça exposada. Així, una peça d'EVRU, per exemple, ubicada a la botiga de la dissenyadora Celia Vela, a ser "censurada" a Abu Dhabi; Jordi Mitjà il·lustra a través de la seva proposta com un plantejament senzill pot tornar extremadament complex; Daniel Jacoby explica com una obra menyspreada pel comissari acaba sent comprada pel mateix... Quinze peces, quinze històries i quinze aparadors de petits comerços, que s'han aliat amb la cultura contemporània.

Tot i que el festival va començar ahir amb el curs Art, Individu i ciutat, que es realitza en conveni amb la Universitat de Girona, la inauguració oficial d'INGRÀVID tindrà lloc aquesta tarda amb diverses activitats com la presentació de l'aplicació per a Iphone i Android de l'empresa d'Agullana Ullugh, que permet realitzar una ruta per les intal·lacions d'INGRÀVID, o la taula rodona sobre Les arts digitals i el seu impacte social, amb ontserrat Moliner (LABFàbrica Celrà), Carles Sora (professor de la UPF), Jordi Márquez (professor i coordinador d'estudis de l'ERAM) i Roc Parés, artista visual i director del Máster en Arts Digitals de la UPF.

Les nostres subscripcions, s'assaboreixen
Enllaços recomanats: Premis cinema