Per segona vegada, Josef, una peça de l'artista francès Alexis Galissaire (Perpignan, 1980) ha estat censurada. Es tracta d'un retrat fet a llapis de Josef Fritzl, conegut com "El monstre d'Amstetten", que va tenir segrestada la seva filla durant 24 anys. L'any 2010, Galissaire ja va haver de renunciar a exposar aquesta obra, que forma part d'un projecte que reflexiona sobre l'horror de l'ésser humà, a París. En el marc del Festival de Cultura Contemporània de l'Empordà INGRÀVID, que se celebra del 9 al 19 de novembre, i en la secció Showcase No encaix, es pretenia exhibir aquesta peça a la botiga Miravitlles, al centre de Figueres. Però el primer dia d'exposició,

diversos clients van mostrar el seu rebuig per aquest retrat pel que el festival ha decidit retirar-la. A partir de demà, s'exposarà al Cafè Royal de la Rambla. L'organització del festival ha volgut assenyalar que "en cap cas volem fer apologia de l'horror humà sinó reflexionar-hi".

Aquesta anècdota és molt oportuna doncs precisament, la secció Showcase se centra en peces produïdes que per diversos motius no han encaixat en el seu projecte original o que no han estat mai exposades per alguna raresa. El festival vol donar èmfasi a la història anecdòtica que gira al voltant de la peça exposada. Així, una peça d'EVRU, per exemple, ubicada a la botiga de la dissenyadora Celia Vela, a ser "censurada" a Abu Dhabi; Jordi Mitjà il·lustra a través de la seva proposta com un plantejament senzill pot tornar extremadament complex; Daniel Jacoby explica com una obra menyspreada pel comissari acaba sent comprada pel mateix... Quinze peces, quinze històries i quinze aparadors de petits comerços, que s'han aliat amb la cultura contemporània.

Tot i que el festival va començar ahir amb el curs Art, Individu i ciutat, que es realitza en conveni amb la Universitat de Girona, la inauguració oficial d'INGRÀVID tindrà lloc aquesta tarda amb diverses activitats com la presentació de l'aplicació per a Iphone i Android de l'empresa d'Agullana Ullugh, que permet realitzar una ruta per les intal·lacions d'INGRÀVID, o la taula rodona sobre Les arts digitals i el seu impacte social, amb ontserrat Moliner (LABFàbrica Celrà), Carles Sora (professor de la UPF), Jordi Márquez (professor i coordinador d'estudis de l'ERAM) i Roc Parés, artista visual i director del Máster en Arts Digitals de la UPF.