Deu dels onze membres del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) han anunciat la seva renúncia al càrrec per discrepàncies amb una de les Lleis Òmnibus. Segons han explicat en un comunicat, el Projecte de Llei d'Agilitat i Reestructuració Administrativa suposa un "canvi substancial de model en l'ens" i alerten que "pretén estroncar els tímids avenços" en les polítiques de suport i promoció de la creativitat, "aspira a reorganitzar de bell nou" les polítiques culturals públiques mitjançant una "recentralització política i administrativa" i implica que el poder de les polítiques culturals i de la concessió de les subvencions "retorna" als responsables polítics del Departament.

Els membres que han renunciat a seguir formant part del CoNCA són Francesc Guardans, Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella, mentre que la vicepresidenta Pilar Parcerisas ha optat per esperar a veure quines són les conseqüències de la llei sobre Consell Nacional de la Cultura i les Arts.

Els membres del CoNCA han comunicat la seva decisió al president de la Generalitat, Artur Mas, i han entrat la renúncia als seus càrrecs al registre del Parlament.

Segons el comunicat, després de dialogar amb Govern, la Conselleria, partits polítics i representants dels sectors culturals sobre "el perill" de l'actual projecte de llei, però no han trobat resposta en l'executiu ni en els partits polítics que els permetés una majoria parlamentària que evités que la llei prosperés. Per tot això, consideren que el projecte de llei implica una "involució política i cultural, que buida la institució de continguts fonamentals i la converteix en un organisme irrellevant".

Els membres que renuncien al càrrec recorden en el comunicat conjunt que la Llei de creació del CoNCA va suposar una "democratització d'una part de les polítiques culturals a través de la participació i la corresponsabilització de membres provinents dels sectors culturals i no dels partits politics". En aquest sentit, esgrimeixen que l'ens pretenia "evitar el dirigisme cultural partidista" com a organisme independent del Govern i havia de donar suport a la creativitat, "l'àmbit més fràgil i vulnerable de les produccions culturals" i atendre els criteris "purament artístics i culturals"; a més d'implicar una "garantia de continuïtat" perquè no canviessin els marcs generals d'actuació coincidint amb els canvis de legislatura.

Un altra de les crítiques de la gran majoria del plenari és que no s'aconsegueix "l'estalvi" en "buidar el CoNCA" de les seves competències, ja que els ajuts seguiran atorgant-se però directament des de la conselleria "amb el risc afegit que els criteris no prioritzin la valoració artística". En quant a l'eficiència, consideren que el nou model no la garanteix i es tendeix a una "menor garantia de transparència i objectivitat".

D'altra banda, segons els membres del plenari que han renunciat al càrrec, el CoNCA ha estat "solidari" amb els ajustaments pressupostaris a causa de la crisi econòmica i que el pressupost de l'ens ha acabat representant el 2,9% del global de la conselleria.