Madrid, París, Londres, Berlín, Roma i Atenes són les ciutats escollides per mostrar la visió que l'escriptor i periodista Josep Pla (Palafrugell, 1897 - Mas Pla de Llofriu, 1981) tenia de la realitat europea de la seva època. L'exposició 'Les ciutats europees de Josep Pla' del Palau Robert recull els autors i les lectures que Pla va fer en cada una d'aquestes ciutats i exposa alguns dels seus treballs periodístics pels diaris catalans 'La publicidad' i 'La Veu' i pel madrileny 'El Sol', a més de textos que va publicar en els llibres de viatges. La directora de la Fundació Josep Pla i comissària de l'exposició Anna Aguiló ha recordat que "el periodisme va ser el seu ofici al llarg de tota la vida".

De Josep Pla sempre se n'ha remarcat més la faceta d'escriptor que de periodista. Ara, però, el Palau Robert, amb el suport de la Fundació Josep Pla, presenta l'exposició 'Les ciutats europees de Josep Pla' en què s'hi mostra aquesta faceta de l'escriptor i periodista de Palafrugell.

"El periodisme va ser el seu ofici al llarg de tota la vida, amb el qual va començar la seva afició per escriure, amb el qual es va guanyar la vida sobretot a partir dels anys 20", ha recordat Anna Aguiló, directora de la Fundació Josep Pla i comissària de l'exposició, sobre la figura de Josep Pla.

La idea de la mostra és "explicar aquesta faceta de Pla a partir dels anys 20, en que és un jove periodista que viatja per Europa, que s'instal·la a diferents ciutats europees, les coneix a fons i dóna el testimoni del que hi passa a través dels seus articles pels mitjans en els quals treballa", ha dit Aguiló.

És per això que la mostra s'articula sobre les èpoques que Pla va passar a Madrid, París, Londres, Berlín, Roma i Atenes, tot i que com a viatger en va conèixer d'altres. A mode de metàfora, sis maletes contenen les lectures més importants i representatives de Pla en cada una d'aquestes ciutats. "Quan Josep Pla s'instal·la en una ciutat, la coneix a fons, viu els bars, les biblioteques, i els museus, coneix la seva literatura i el món dels intel·lectuals, i s'interessa per la cultura que es produeix a aquestes ciutats", ha explicat la comissària.

La mostra recull també alguns exemples dels articles publicats per Pla als diaris catalans 'La publicidad' i 'La Veu' i al madrileny 'El Sol', a més de textos que va publicar en els llibres de viatges. Finalment, es completa amb un audiovisual sobre la vida de Josep Pla.

Aguiló ha aclarit que l'exposició "no té una gran complexitat, sinó simplement dóna una pinzellada de les paraules de Pla sobre els intel·lectuals o escriptors que coneix a cadascuna de les ciutats, no hi ha un aprofundiment en la biografia o en la definició de la literatura, sinó un recull del que coneix i del que escriu sobre aquestes ciutats"