Un total de set empreses finançaran part de l'escultura de Sant Jordi i el drac que hi ha prevista a la plaça Catalunya de Figueres. L'equip de govern portarà al ple de demà un conveni de col·laboració econòmica per al projecte escultòric, que està valorat en 91.800 euros. Segons les dades que es faciliten a la pàgina web destinada a aquesta iniciativa, hi han participat 1.282 persone,s amb una col·laboració mínima de 5 euros. Està previst que el projecte es pugui instal·lar-se a la ciutat per la diada de Sant Jordi.

A l'alcalde de la ciutat, Santi Vila (CiU), li ha costat dures crítiques i insistents preguntes el fet de no fer públic quines empreses han finançat el llibre de mandat que va presentar fa uns dies, ja que va assegurar que els havia promès l'anonimat. ERC se'n va desmarcar i el PSC i el PP van qualificar-ho de "regal". En aquest nou projecte, però, s'han posat les cartes sobre la taula i han concretat aquesta "col·laboració" de "mecenatge" a través d'un conveni. De fet, és el que les fonts consultades per Diari de Girona consideraven el tràmit "habitual" en aquests casos. Tot i que en un principi, i segons el document al qual aquest diari ha tingut accés, se'n preveien onze, finalment han estat set les empreses que hi participaran econòmicament.

Ancodur S.A; Obres Pirinaiques S.L; Sersa, Serveis Socials SCCL; GRS ARC Local S.L, Petrem Distribució S.A; Fisersa Ecoserveis -empresa mixta que compta amb la participació de l'Ajuntament- i Ceras Roura S.A. són les empreses que hi participaran amb diferents aportacions. Segons sembla, amb poc més de 14.000 euros del total.

La majoria d'elles tenen vinculació amb projectes de la ciutat. Ancodur, per exemple, ha assumit la rehabilitació del Casino després que l'anterior empresa fes fallida i un dels membres de l'equip de CiU per a les properes eleccions, Pere Giró, hi està vinculat. D'altra banda, Obres Pirinaiques està duent a terme, per exemple, el projecte de reurbanització de l'avinguda Vilallonga.

La polèmica amb l'oposició

L'alcalde ha defensat fermament el projecte d'aquesta escultura que projectava finançar, en part, a través de subscripció popular, com un dia es va fer amb el monument a Monturiol de la Rambla. Van elaborar punts de llibre i d'altres campanyes com la que permet la col·laboració a través d'una web d'Internet, on es proposa una col·laboració mínima de cinc euros.

El principal grup de l'oposició, PSC, però, s'ha mostrat sempre contrari d'aquest projecte perquè consideren que "amb l'actual situació econòmica hi ha altres prioritats" en les quals invertir els diners.

L'obra, de l'escultora Mercè Riba, ja està molt avançada i tant Sant Jordi com el drac mesuraran prop de tres metres d'alçada cadascun. Les figures seran de bronze i simbolitzen la catalanitat. S'ubicaran a la plaça de Catalunya, on s'està acabant d'instal·lar la nova coberta fotovoltaica. S'espera que el projecte pugui obrir-se al públic i inaugurar-se oficialment per la diada del proper 23 d'abril. Es tracta de la reconversió d'un cèntric espai de la capital altempordanesa.