L'Ajuntament de Castelló d'Empúries presenta aquest divendres la reproducció de la quetubà, un contracte matrimonial jueu del segle XIV que va signar-se a la vila.

La quetubà va ser descoberta fa uns anys a l'Arxiu Històric de Girona, gràcies a l´enquadernació de la qual en formava part d´un manual notarial de Castelló d'Empúries. Es tracta d'un document històric redactat en hebreu i signat el 3 de maig de 1377 entre David i Astruga, dos veïns jueus de la vila. La quetubà va ser restaurada i posteriorment investigada i transcrita pel Dr. Mauro Perani de la Universitat de Bolonya, a Itàlia.

Degut a la importància del manuscrit l'Ajuntament de Castelló d'Empúries va demanar una còpia d´aquest antic contracte per tal de ser exposat a la sala museística de la cúria-presó, juntament amb altres elements també de caire jueu.

A l'Arxiu Històric de Girona es conserva una col•lecció important de fragments hebreus medievals. Entre els quals, en destaca precisament la quetubà de Castelló com una de les més antigues que es conserva de les comarques gironines.

"Des de l'Ajuntament estem impulsant la implicació del nostre municipi amb la història jueva. Castelló d'Empúries té molt a explicar d'aquest món sefardí, motiu pel qual seguim treballant per aconseguir incloure el municipi dins la Red de Juderías y Caminos de Sefarad", explica el regidor de turisme, Pere Iglesias.

L'Ajuntament organitza per a aquest proper divendres 18 de març un acte de presentació d´aquesta reproducció. Es realitzaran unes conferències que aniran a càrrec de Joan Pau Andreu i Sílvia Planas. El primer és cap de les oficines de turisme de Castelló d'Empúries i guia oficial de RASGO, l'acreditació de la Red de Juderías de España. La seva ponència serà "Els jueus de Castelló a l'edat mitjana". Planas, és directora del Museu d'Història dels Jueus i de l'Institut d'estudis Nahmanides del call jueu de Girona. La seva intervenció s'anomena de "Sigues la meva esposa segons la llei de Moisès i d'Israel".

Divendres 18 de març de 2011 a les 20.30 h a la capella del convent de Santa Clara.

L'acte anirà a càrrec de Bel, Santi Orós i Ynovenne León.