Les excavacions a la part de la ciutat grega d'Empúries han permès descobrir un braçalet grec del segle V abans de Crist al qual s'atribuïen propietats curatives.

L'amulet, de pedra negra polida, era circular i està decorat amb diferents incisions. 'Els grecs se'l posaven al canell i li atribuïen poders místics', explica un dels arqueòlegs del museu, Quim Tremoleda. La peça, de la qual se n'han trobat dos fragments, ha aparegut durant les excavacions que es porten a terme a la zona de l'stoa, l'antic edifici hel·lenístic que era el centre neuràlgic del comerç a la ciutat. De moment, s'ha excavat fins a trobar els nivells del segle V aC i l'any que es preveu arribar als fundacionals.

Les excavacions que han permès desenterrar el braçalet s'han portat a terme durant el 64è Curs d'Arqueologia d'Empúries, on hi han participat una trentena d'estudiants de diferents universitats catalanes, estatals, franceses i italianes. Des de l'any 2005, els treballs se centren a la zona de l'antiga stoa, un edifici del segle II aC situat al costat nord de l'àgora, la gran plaça pública.

L'stoa era el veritable centre neuràlgic del comerç a la ciutat, on es portaven a terme totes les transaccions més importants. L'edifici es va aixecar al damunt les restes de les anteriors ciutats gregues, i la intenció dels arqueòlegs és poder arribar fins als nivells fundacionals (datats al segle VI aC).

De moment, ja s'ha excavat fins arribar a trobar les restes de la ciutat grega que hi havia al lloc entre els segles IV i V aC. S'hi ha trobat diferents illes de cases, la majoria de planta quadrada, 'que ens permeten refer en part la retícula urbana que hi havia a l'època', explica un dels arqueòlegs del museu, Quim Tremoleda.

L'arqueòleg concreta que, a més, com que la terra va segellar bé les estructures, podem trobar restes i objectes en molt bon estat. Per exemple, com explica Tremoleda, 'al costat dels murs de pedra també hi trobem alçats fets amb terres i argiles'. Pel que fa als objectes, aquesta campanya ha permès desenterrar multitud de fragments i peces corresponents a la vida quotidiana dels antics grecs.

Entre d'altres, s'han trobat fragments d'àmfora, peces amb inscripcions de grafit, trossos de copes de vi amb decoració grega o fíbules de metall (una mena d'agulles per subjectar les túniques). Però entre les troballes, destaquen dos fragments de braçalet de pedra corresponents al segle V aC. Aquesta peça, que tenia forma circular, estava feta amb lignit (carbó fossilitzat) i els grecs li atribuïen propietats curatives.

'El braçalet, decorat amb diverses incisions, ha aparegut a l'interior d'una casa', concreta l'arqueòleg del museu. I hi afegeix: 'Els grecs tallaven el lignit, el polien i després es posaven l'amulet al canell, al qual se li atribuïen poders místics i propietats curatives'.

Arribar als nivells fundacionals

Des del Museu d'Arqueologia d'Empúries s'espera poder arribar als nivells fundacionals de la ciutat grega durant la propera campanya. El director del MAC-Empúries, Xavier Aquilué, ressalta que aleshores es podrà saber amb exactitud el moment de la fundació de la ciutat grega, que ara se situa entre els anys 575 i 550 abans de Crist.

'Aquest serà el primer cop que, amb la metodologia actual, arribarem fins a aquests nivells per fer-ne un estudi exhaustiu i rigorós', ha concretat Aquilué. Tot i les progressives campanyes d'excavació que s'han portat a terme al jaciment d'Empúries, encara queda molta extensió per excavar. 'De la ciutat romana, que ocupa 21 hectàrees, n'hem excavat un 15%; i pel que fa a la grega, tot i que el primer nivell ja estigui tot excavat, cal impulsar projectes per conèixer les fases anteriors de la ciutat', ha conclòs el director del MAC-Empúries.