Seguint el camí que va iniciar Lluís Gavaldà (Els Pets) en l'edició passada, la cantant del grup Ojos de Brujo, Marina, presentarà per primera vegada el seu projecte en solitari en el marc del festival Acústica, que arriba a la novena edició. Aquest serà, juntament amb Love of Lesbian i Pascal Comelade, els únics concerts de pagament en una programació eclèctica que omplirà el centre de Figueres de música en directe del 1 al 5 de setembre. Destaquen també noms com Quimi Portet (inaugura el festival), Delafé y las Flores Azules, The Cabriolets (amb Bimba Bosé), Mishima, l'Elèctrica Dharma (en acústic) o un tribut a Gato Pérez amb Los Manolos, Sabor de Gràcia i Gertrudis.

El festival Acústica arriba a la novena edició esquivant la crisi i presenta una programació àmplia i eclèctica. El festival va néixer com un espai per gaudir de la música en forma acústic i el primer any va atraure uns 3.000 espectadors. Però la cita ha anat creixent i l'edició passada ja van ser 35.000 les persones que van assistir als concerts –que es fan al centre de la ciutat, a l'entorn del museu Dalí- i això fa molt complicat, segons reconeix el director de la cita, Xavier Pasqual, mantenir el format acústic.

En l'edició de l'any passat, el festival va introduir la modalitat dels concerts de pagament perquè, segons assegura el director, els espectadors reclamaven poder veure certes actuacions sense aglomeracions. Malgrat això, l'Acústica manté el caràcter de festival gratuït ja que el 85% de les actuacions són d'entrada lliure. Només hi haurà tres concerts de pagament (a 18 euros) al claustre de l'Institut Ramon Muntaner que seran els de la cantant d'Ojos de Brujo, Marina, que ha escollit el festival per estrenar-se en solitari, Pascal Comelade i un dels grups que fa poques edicions començava a despuntar en el festival i que ara s'ha convertit en un referent en el panorama musical català, Love of Lesbian.

A part d'aquests noms, desfilaran per Figueres altres grups com The Cabriolets, amb la model Bimba Bosé al capdavant. Segons ha explicat Pasqual, el festival sempre convida artistes que no només estan involucrats en el món de la música. En són exemple l'actriu Leonor Watling que, per exemple, va actuar l'edició anterior amb la seva formació Marlango.

Altres noms destacats del festival són Delafé y las Flores Azules, Quimi Portet, Els Amics de les Arts, Miquel Abras, Titot, la Porta dels Somnis, Mishima, Sanjosex o la Companyia Elèctrica Dharma que, per un dia, es convertirà en l'Acústica Dharma, en tocar en format 'unplugged'.

Enguany el festival incorpora una activitat paral·lela més que consisteix en un karaoke en viu. Una banda de música tocarà en directe la petició de cada cantant espontani que 'es podrà sentir un veritable artistes sobre un escenari per una estona', ha destacat el director del festival. Repeteix per cinquè any consecutiu el mercat de menjars del món i també la carpa Chill-out.

L'Acústica, que forma part juntament amb els festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat i el FIMPT de Vilanova i la Geltrú, té un pressupost de 195.000 euros, lleugerament per sobre de l'edició anterior. Un conveni signat amb l'Ajuntament de Figueres n'assegura la continuïtat per dos anys més i també recull que el consistori haurà d'augmentar el què hi destina en 30.000 euros per any.

El regidor de Cultura de Figueres, Richard Elelman, ha destacat que el festival serveix per 'demostrar' que les coses es poden 'fer bé' també fora de les grans capitals com Barcelona i Girona i que la capital empordanesa pot ser un circuit important per la cultura musical del país.